- Mens de råbte dette som en af hovedparolerne, indtog hundredetusinder af venezuelanere Caracas? gader den 23. august og demonstrerede igen deres støtte til præsident Hugo Chavez? regering og hans bevægelse, der kendes som den ?bolivariske revolution?. Ikke engang de manipulerede billeder, som de borgerlige massemedier forsøgte at præsentere kunne skjule størrelsen og betydningen af det, der uden tvivl har været en af de største demonstrationer, som Venezuela har set. Det var et vægtigt svar til den seneste parodi, som de højreorienterede kræfter i Venezuela har forsøgt at opbygge i dagene inden demonstrationen. De havde lige afleveret deres forfalskede underskrift-liste, som de bruger til at prøve at få en folkeafstemning Chavez, til den nationale valgkommision (CNE). De har også afholdt en demonstration, hvor kun få tusinde naive venezuelanere eller ihærdige reaktionære dukkede op.

Hugo Chavez, valgt i 200, har gennemført halvdelen af sin præsidentperiode, så den 20. august tyede de højreorienterede igen til deres sædvanlige kampagne med disinformation og manipulation. Denne aflevering af en forfalsket underskriftindsamling ? hvis ægthed endda er blevet betvivlet af advokater, de støtter de reaktionære ? blev præsenteret som en slags heltemodig kommandoaktion, der nåede forbi regimets sikkerhedsstyrker. Dette på trods af, at CNE-bygningen blev bevogtet af mere end 400 fra Nationalgarden. Det er også værd at bemærke, at den afgående bestyrelse i CNE, til hvem listen blev afleveret, ikke har bemyndigelse til at udskrive nogen folkeafstemning, eftersom en ny bestyrelse er ved at blive udpeget.

Efter flere uger med intens mediekampagne holdt de højreorienterede politiske organisationer en demonstration på Libertador Avenue, midt i Caracas. Som sædvanlig blev det blæst ud af alle proportioner, og de påstod, at mere en en million venezuelanere var til demonstrationen. Sandheden er, at der ikke var mere en hundrede tusinde, og som sædvanlig kom næsten alle deltagerne fra de rige kvarterer i Caracas. Billederne på TV blev effektivt manipuleret. De kameraer, der overvåger trafikken i Caracas, og altid kan ses på internettet, blev meget belejligt slukket mens denne demonstration blev afholdt.

De der støtter den politiske proces, som præsident Chavez står i spidsen for, svarede kraftigt på dette mediecirkus, og de overgik forventningerne hos selv den mest optimistiske embedsmand fra regeringen.To demonstrationer var organiseret og skulle ende på Bolivar Avenue. Den ene var planlagt til at starte i El Valle, et arbejderkvarter i det vestlige Caracas, og den anden i Parque del Este i byens østlige del. De entiutiastiske demonstranter ankom til de aftalte mødesteder i de tidlige morgentimer, mens de mere utålmodige gik direkte til Bolivar Avenue. Vi venezuelanere er kendte for spontanitet, så demonstranterne fra Petare, et af de tættest befolkede fattige områder i det østlige Caracas besluttede at gå direkte til Bolivar Avenue i stedet for først at gå til Parque del Este. Kort efter middag havde denne gruppe alene fyldt Bolivar Avenue, og kort efter ankom de, der havde gået fra Parque del Este. På dette tidspunkt kunne alle ikke være på den to kilometer lange ottesporede hovedgade. Det betyder, at der på det tidspunkt allerede var mere end to hundrede tusinde folk tilstede. Og de der gik fra El Valle var ikke ankommet endnu. Som om det ikke var nok, var der startet en fjerde demonstration fra Catia, et andet arbejderkvarter i det vestlige Caracas, tæt på Miraflores, regeringsbygningen.

I desperation over ikke at være i stand til at skjule den gigantiske støtte til den nuværende regering, prøvede de højreorienterede at negligere Chavez? popularitet ved at lægge vægt på antallet af busser, der har kørt folk til byen fra områder uden for Caracas. Som om antallet af folk, der arrangerer busser for at rejse til Caracas når der er en pro-Chavez demonstration kan skjule den virkelige betydning af denne store demonstration vi har haft i Venezuela!

Svaret på al dette har det venezuelanske folk allerede givet: Her er jeres folkeafstemning!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.