Torsdag den 13. februar klokken halv seks om morgenen blev omkring 30 Covencaucho-arbejdere angrebet, da de var på vej på arbejde i en af firmaets vogne i Barquisimeto i delstaten Lara i Venezuela. To arbejdere blev såret, en af en kugle i armen og en anden af glassplinter i øjet.

Sidste januar besluttede arbejderne på Covencaucho, som er en dækfabrik i Barquisimeto med omkring 400 ansatte, at besætte fabrikken i protest mod arbejdsgivernes forsøg på at tvinge dem til at tage "ubetalt ferie" som del af oppositionens lockout. Disse arbejderes kamp tvang arbejdsgiverne til at genåbne fabrikken, og det lykkedes dem at fjerne de gamle fagforeningsledere, som stod i ledtog med arbejdsgiverne. José Capitán, som er medlem af Klassekampen og den Demokratiske Fagforeningsblok i Carabobo, beskriver, hvad der skete: "Kort før klokken seks kom en af firmaets vogne som sædvanlig kørende ned ad Libertador Av. i Barquisimeto med en gruppe arbejdere på vej til fabrikken. Så fik chaufføren via en telefonopringning besked om at køre ned ad en sidegade i Pastora-kvarteret. Da de passerede en politibetjent, sagtnede chaufføren farten, og der var en, der råbte "så kommer de", og så åbnede en gruppe mennesker ild mod bilen. Der blev affyret ni skud, og to arbejdere blev såret… Da en anden gruppe arbejdere var på vej til arbejde, hoppede en ukendt mand frem og kiggede rundt i vognen efter fagforeningsledere, og da han ikke fandt nogen, gik han igen. Den vogn, der blev beskudt, indeholdt tre af lederne af den fagforeningskomité, der blev valgt for nylig".

Juan Carlos Pacheco, Kampagneleder i fagforeningen på Covencaucho (SINTRACOVIN), fordømte den forfølgelse, som de udsættes for af de tidligere medlemmer af fagforeningskomitéen. Juan Pacheco opfordrede til enhed i arbejderbevægelsen, til at politiet griber ind, og til at regeringen lader loven ske fyldest.

Det er ikke første gang, at demokratiske fagforeningsaktivister i Barquisimeto bliver udsat for angreb. Søndag den 26. januar – kort efter at arbejderne besatte Covencaucho – blev der også skudt på Ricardo Galindez, der er medlem af CTV's regionale ledelse i staten Lara. Ricardo, som tilhører en demokratisk fagforeningstendens, blev beskudt uden for sit hjem, og en kugle passerede få centimeter fra hans hjerte. Han er også blevet udsat for tæsk uden for sin arbejdsplads tilbage i november, og han blev også overfaldet uden for en fabrik, hvor han delte eksemplarer ud af et fagligt tidsskrift.

Efter arbejderne på Covencaucho besatte fabrikken og valgte en ny fagforeningskomité, besatte arbejderne på Embutidos Semosa også deres fabrik den 2. februar, med krav om fuld udbetaling af deres lønninger, som var blevet tilbageholdt under arbejdsgivernes lockout. Denne gruppe arbejdere har også modtaget dødstrusler. (Se et billede af arbejderne på fabrikken her!)

"In Defence of Marxism", Socialistisk Standpunkt og kampagnen "Fingrene væk fra Venezuela" opfordrer til international solidaritet. Et angreb på én er et angreb på alle, når det gælder den internationale arbejderbevægelse.

Send solidaritetsmeddelelser til:

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

- og kopier til

Hands Off Venezuela Campaign Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Aporrea Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Voces Urgentes Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.