Da krigen mod talibanerne startede, vendtes verdens øjne mod Pakistan. Nu hvor blikkene er vendt bort igen, øger militærdiktaturet i landet sin undertrykkelse.

30.000 strejkende statsansatte i Baluchistans provinshovedstad Quetta, i nærheden af den afghanske grænse, er en af de grupper, der er blevet ramt hårdest hidtil. Årsagen til strejken er, at Baluchistans provinsregering har brudt en overenskomst med de ansatte om lønforhøjelse. Siden strejken begyndte den 17. april er kontoret i fagforeningen BCSSA (Baluchistan Civil Secretariat Staff Association – Fagforeningen for offentligt ansatte i Baluchistan) blevet udsat for både anti-terror-enheder og panservogne. Dette på trods af at fagforeningens socialistiske ledelse er indædte fjender af islamisk fundamentalisme og terrorisme. Under strejken er 1.125 personer blevet fyret og 150 er blevet arresteret. Strejkelederne er blevet udsat for tortur i fængslet.

Dette er muligvis et forsøg på at få hævn over BCSSA-fagforeningen, som gennemførte en succesrig strejke i oktober og november sidste år.

Den nuværende strejke i Quetta er den største konflikt på arbejdsmarkedet, efter at militæret tog magten i Pakistan. Sejr eller nederlag i denne kamp kommer til at afgøre, hvor grænserne bliver sat for militærets undertrykkelse i den kommende periode. Derfor har strejken fået stor støtte i den øvrige arbejderbevægelse i Pakistan. Første maj blev der holdt protestmøder mod undertrykkelsen i Quetta i 21 forskellige byer.

Erfaringerne fra strejken sidste år viser, at regimet er urolig over international opmærksomhed. Også dengang blev strejkelederne arresteret, men de blev løsladt igen efter omfattende internationale protester organiseret af PTUDC (Pakistan Trade Union Defence Campaign – Kampagnen til forsvar af de pakistanske fagforeninger).

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.