Ted Grant blev født i 1913 i Sydafrika. Som 15-årig blev han marxist og aktiv i arbejderbevægelsen i Sydafrika. I 1934 emigrerede han til Storbritannien, hvor han blev aktiv i arbejderbevægelsen. Han var med til at stifte Workers’ International League, som sammen med en anden gruppe blev til Revolutionary Communist Party (RCP) under Anden Verdenskrig.

Efter krigen forsvarede han Trotskijs analyse af Sovjetunionen som en degenereret arbejderstat – en stat hvor den private ejendomsret til produktionsmidlerne og kapitalismen var blevet afskaffet, men hvor arbejderne ikke havde den politiske magt. Ted Grant forklarede, at de såkaldte ”kommunistiske” lande i Øst- og Centraleuropa blev kørt på samme måde som Sovjetunionen.

I 1960’erne udvidede han denne analyse til de lande i den tredje verden, der var blevet ”kommunistiske”. Han forklarede, at intelligentsiaen i disse lande så til stalinismen som et middel til at udvikle deres økonomier og bringe landene ud af de desperate forhold.

I 1964 var han sammen med andre med til at oprette ”Militant”-tendensen, en marxistisk opposition i Labour som i løbet af 70’erne og 80’erne vandt stor opbakning i den britiske arbejderbevægelse. Ted Grant var politisk redaktør for tendensens avis ”Militant” (aktivisten). På denne baggrund blev han ekskluderet fra Labour-partiet i 1983, da partiets højrefløj førte en heksejagt imod marxisterne i partiet.

Ted Grant var aktiv marxist i over 75 år
Ted har bl.a. skrevet bøgerne Reason in revolt – Marxist philosophy and modern science (1995, med Alan Woods), Russia: from revolution to counter-revolution (1997), samt utallige artikler og pjecer. Han døde 20. juli 2006 efter at have været aktiv marxist i mere end 75 år.

I dagens anledning anbefaler vi følgende artikler:
Interview med Ted Grant fra 2003
Ted Grants nekrolog fra 2006, skrevet af Alan Woods

Artikler af Ted Grant på dansk:
Hvad skaber krig?
Fornuft og ufornuft
Om masseorganisationerne
Den iranske revolution - Del 1 - Del 2

Desuden kan Ted Grants værker læses på engelsk i Ted Grant arkivet

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.