April måneds teoretiske hæfte består af to fantastiske artikler, om Tredje Internationales storhed og fald, skrevet af den britiske marxist Ted Grant.

”Tredje Internationale er officielt blevet begravet. På den mest uværdige og usle måde, man kan forestille sig, er den forsvundet fra historiens scene Stalin har på den mest forræderiske måde, forhastet og uden at rådføre sig med de tilsluttede partier, endsige de menige medlemmer over hele verden, opgivet Komintern. Det er sket på grund af pres fra den amerikanske imperialisme uden nogen demokratisk diskussion eller beslutning.”

Sådan indleder Ted Grant hans historiske artikel om verdenshistoriens største revolutionære partis storhed og fald, netop som det officielt blev opløst i 1943. Grant slår i artiklen fast, at marxister (dengang og nu) må lære af alt det gode i Tredje Internationales første fire kongresser. Men samtidig at der er afgørende at forstå, hvordan at stalinismens teori om socialisme i et land førte til Tredje Internationales fald. Og hvordan stalinismen var i direkte modstrid med de revolutionære kræfter, som havde skabt Tredje Internationale:

”Tredje Internationale opstod ud af kapitalismens sammenbrud i 1. verdenskrig. Den russiske revolution sendte en bølge af revolutionær vilje gennem arbejderklassens rækker udover hele verden. For de krigstrætte, desillusionerede og forbitrede masser kom den som et budskab om håb, inspiration og mod. Den viste vejen ud af det blodige kaos, som kapitalismen havde kastet samfundet ud i.”

Pjecen indeholder også den korte artikel ”Stalin versus Marx”, hvor Ted Grant viser den afgrundsdybe forskel mellem stalinisme og marxisme.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.