Socialistisk Standpunkts netbutik arbejder konstant på at udvide vores varesortiment. Nu kan vi tilbyde to hæfter, der på hver sin måde har ydet store bidrag til den marxistiske teori og forståelse af store verdensbegivenheder. Der er tale om "Kampen om Trotskij", som er skrevet af den danske marxist Marie Nielsen. Hun blev i flere omgange ekskluderet af Danmarks Kommunistiske Parti for sin modstand mod stalinismen, støtte til Trotskij samt modstand mod afskaffelsen af den fri abort i Sovjetunionen under Stalin i 1936.

Kampen om Trotskij

Marie Nielsen skrev denne pjece i 1936 på baggrund af den første Moskva-proces – den første af en række skueprocesser, som fra 1936-38 fuldbyrdede Stalin-regimets nedkæmpning af enhver politisk modstand. Pjecen handler om nogle af de første kampe i 1923-24. På det tidspunkt var debatten endnu – delvis – offentlig, selv om oppositionen i høj grad blev nægtet adgang til medierne.

Marie Nielsens mål er at lade oppositionen mod den herskende klike komme til orde. For hende handlede striden ikke om interne russiske forhold, men om noget meget mere grundlæggende:

"... kernen i striden er det voldsomste sammenstød mellem den stalinistiske og nationalistiske teori: socialismen er gennemførlig i et land, og trotskisternes fastholden ved den marxistiske teori: socialismens fulde gennemførelse afhænger af den sociale verdensrevolution, i det mindste den sociale revolutions sejr i de vigtigste lande. Af Trotskij er denne teori formet i slagordet: den permanente revolution."

Hendes pjece viser, at også i Danmark var der folk, som holdt fast i det grundlæggende i marxismen, at "Arbejderklassens befrielse er dens eget værk" – socialismen kan ikke gennemføres fra oven pr. dekret eller gennem parlamentariske studehandler.

Den russiske revolutions karakter

Den anden pjece er Karakteren af den russiske revolution, skrevet af Leon Trotskij. Der er tale om en af de bedste og klareste artikler om læren af den russiske revolution. Han forklarer og kommenterer teorien om den permanente revolution, og viser, at kun denne teori kan forklare, hvorfor revolutionen fandt sted i et tilbagestående land som zarens Rusland. Trotskij skriver:

”Perspektiverne for den russiske revolution kan opsummeres med følgende ord: Den demokratiske revolutions komplette sejr i Rusland er utænkelig på andre måder end i form af proletariatets diktatur, baseret på bønderne. Proletariatets diktatur, som uundgåeligt vil sætte ikke kun demokratiske, men også socialistiske opgaver på dagsordenen, vil på samme tid tilføre en mægtig impuls til den internationale socialistiske revolution. Kun proletariatets sejr i Vest vil beskytte Rusland fra borgerlig reaktion og sikre muligheden for at gøre den socialistiske konstruktion til sin konklusion.”

Pjecerne kan købes i vores butik.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.