IMG 4573 min 

Arbejderklassen har fået nok af faldende levestandarder og dårlige overenskomster. Tiden er inde til at kæmpe tilbage!

Den 12. januar på Rådhuspladsen blev forhandlerne på byggeområdet klappet ind til OK23 med en overvældende kampgejst.

Fra kl. 10 om morgenen var de røde faner ude. Et kæmpe banner med ordene “Mere i løn eller strejke” blev spændt ud mellem to lygtepæle vendt mod arbejdsgivernes organisation Dansk Industri. 

Lyden fra højttalere og kanonslag, fik væggene i DI’s glashus til at skælve. Hundredevis af tømrere, VVS’ere, stilladsarbejdere og malere side om side med murere og betonarbejdere, stod udrustet med røde fagforeningsfaner. 

image00009 min

Fra scenevognen lød det fra Landsklubben for Murer-, Stenhugger- og Stukkatørsvende: “Vi vil ikke betale for oprustning ved at få inddraget en helligdag. Arbejderklassen har altid været imod krig og oprustning!” og Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub fulgte op med: “Hvis ikke vores forhandlere bliver taget seriøst skal der stå bål og brand i gaderne!" Især disse budskaber fik genklang på pladsen, og blev mødt med klapsalver, råb og knyttede næver i vejret. 

Fanerne blev hævet højt, H.C Andersens Boulevard blev blokeret og en rød løber blev rullet ud for fagforeningens forhandlere. 

Røde romerlys gik af og mens alles øjne nøje fulgte forhandlerne på deres trængte vej ind i løvens hule. 

Mon ikke arbejdsgiverne i Industriens Hus fik lidt sved på panden over denne magtdemonstration. 

Stemningen var elektrisk: Her var en flok, der i hvert fald ikke var i tvivl om at arbejderklassen kan vinde alt det tilbage som de har tabt til inflationen, og mere til. Et faktum som forhandlerne også i den grad blev mindet om, da de gik spidsrod fra Rådhuspladsen til Industriens Hus på den røde løber. 

Der er god grund til at være frustreret, med den nuværende tilstand. Stigende priser, stagnerede lønninger, og massiv social dumping er noget der rammer hele arbejderklassen og som alle bygningsarbejdere mærker. 

Arbejderklassen har oplevet et fald i realløn, som ikke er set siden 2. verdenskrig og på samme tid har arbejdsgiverne skovlet rekordstore overskud ind. 

FC70100A 0CA6 4E52 868E 658E4BC6E176 min

Oveni kommer regeringens afskaffelse af Store Bededag. En arrogant provokation fra landets socialdemokratiske statsminister og hendes borgerlige koalitionspartnere. Det kan vise sig at være dråben, der får bægeret til at flyde over og sætter landet på kurs mod en storkonflikt. 

Hvis den stemning af optimisme og kampgejst, som blev vist fra arbejderne foran DI den 12. januar, er nogen indikation, skal arbejdsgiverne stå meget tidligt op for ikke at få bagdelen i klaskehøjde ved OK23.

Kort sagt er der kridtet op til intens klassekamp.


 Se Markus fortælle om begivenheden her:

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.