312384849 1270246263818978 3741888161892434526 nFor arbejdere som murersvend Hasse Grandjean er inflationen blodig alvor. | Privatfoto

Inflationen er ikke blot et tal på en skærm, hvor det ville være bekvemt hvis det var lidt mindre. Det er godt nok sådan, at politikerne behandler inflationen, fordi det for dem er netop det. Ikke andet end et tal der i værste tilfælde kan betyde, at de ikke bliver genvalgt og skal videre til et velbetalt job i en privat virksomhed eller hos en NGO. For arbejderklassen er situationen dog en anden, for os er inflationen blodig alvor. Det er det for eksempel for murersvend Hasse Grandjean, der for tiden er på sygedagpenge. Inflationen har store konsekvenser for ham, og han tror ikke på, at politikerne kommer til at løse de problemer han står i.

Hvad er din situation lige nu?

Jeg arbejder normalt som murersvend men er på sygedagpenge for tiden. Sygedagpengene er på 13.000 før skat hvilket er 5.000 kroner mindre end de normale dagpenge, som i forvejen ikke er af en størrelse man kan råbe hurra for.

Hvordan påvirker inflationen dig?

Både her i familien og blandt folk vi kender, oplever vi, at el-priserne fylder meget. De æder virkelig en stor del at budgettet, derefter kommer gas og dagligvare.

Jeg har lagt et beskedent budget, netop fordi at jeg er på sygedagpenge for tiden. Der er fx. ikke budgetteret med lommepenge til mig selv. Derfor har prisstigningerne været et problem lige fra starten. De poster jeg normalt ville kunne skære væk, er der simpelthen ikke. Det er der nok mange i min situation, der kan genkende.

Hvad gør du for at klare hverdagen?

Personligt er der gået sport i tilbudsjagt. Det gælder om at komme ned i supermarkedet efter at medarbejderne har fået mærket dato-varerne ned, men før de alle samme er væk. Det er et relativt lille vindue, da der nok er mange andre, der gør det samme. Det er ikke noget der kan løse problemerne, men man må gøre noget, der hvor man kan.

Du siger at el-regningen er det der fylder mest og regeringen har sat el-afgiften ned med 4 øre pr. kWh. Hjælper det på din situation?

Jeg kan ikke sige andet end, at 4 øre pr. kWh er latterligt, og regeringen gør grin med os. De vil også gøre det muligt at låne til el-regningen. Jeg synes, at det er helt vildt, at de kommer op med det. Det er som om, at de tror, at vi alle har vundet i eurojackpot om et år. Men det har vi ikke, og så det bliver bare en kæmpe kilde til stress at have et ubetaleligt lån vi skubber foran os. Det er nærmest som om, at regeringen vil lokke os til at tage et kviklån for at løse problemerne lige nu, for så bare at have større problemer i fremtiden.

Enhedslisten er kommet med et udspil hvor de vil beskatte virksomhedernes ekstraprofitter med 15 procent. De penge skal bruges til fx. at lette skatten med 10.000 om året for folk på overførselsindkomst. Er det noget der kan hjælpe dig?

Jeg har godt set lidt om det udspil. Det er vildt, at de regner med, at virksomhederne nogensinde kommer til at betale den ekstra skat. Virksomhederne kommer til at sætte hele deres juridiske afdeling i sving for, at deres profitter ikke skal falde ind under en evt. regel om ekstra skat på ekstraprofitter. Samtidig kommer der også til at køre en massiv kampagne fra erhvervslivet om, at de også har det hårdt oven på coronaen. Og det er jo rigtig nok, at det må være hårdt for ryggen først at slæbe pengesække med massiv statsstøtte, og netop som det er slut, ruler det ind med historisk store overskud. De 10.000 kr. lander i det mindste på den rigtige hylde, men det er alt for lidt, og der ville ikke være noget vundet for folk som mig, hvis det blev til virkelighed. De ved ikke hvor slemt det står til for almindelige mennesker.

Sidste år blev der indført en forhøjet dagpengesats de første 3 måneder man er ledig. Det skulle kunne hjælpe fx. arbejdere i byggebranchen der oplever sæsonarbejdsløshed. Den er der vel nogen i din branche der er glad for?

Det er fint nok, men man skal huske, at de 3 måneders forhøjet dagpengesats kun svarer til 90 procent af den normale dagpengesats i 1990’erne og dagpengeperioden dengang var på 4 år. Der er virkelig sket massive forringelser de sidste 30 år, og nu kommer politikerne og vil have ros for at lave halve lappeløsninger.

Tror du at politikerne vil gøre noget der for alvor hjælper arbejderne gennem inflationen?

Politikerne er blevet professionelle, desværre også i Enhedslisten, der har droppet deres græsrødder og nu fokuserer på spillet på Christiansborg. Det er koblet af fra os almindelige mennesker. De bruger deres tid på at køre den her “samfundsmaskine” og planlægge hvilket fedt job, som de skal have efter de er færdige i politik. Vi andre bruger vores tid på at passe vores rigtige arbejde og kan en gang imellem have held til at få hovedet over vandet og give politikerne modspil.Så nej, jeg tror ikke at at politikerne kommer til at hjælpe os. De har for travlt med at fylde deres egne lommer. Der skal noget andet til.

[BLIV ORGANISERET KOMMUNIST I RS]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.