Lissa LockLisa er initiativtager til gruppen "Sygeplejersker for fair løn!", og hun mener, at politikerne skal komme ind på banen. Foto: privatfoto

Indenfor sundhedssektoren er magtforholdet mellem arbejdere og arbejdsgivere vredet kraftigt til arbejdsgiverens fordel, fordi en effektiv strejker rammer patienterne mere end arbejdsgiverne. En voksende gruppe sygeplejersker svarer igen ved at takke nej tilbud om dårligt betalte jobs.

“Vi ønsker at gøre brug af vores ret til at sige ‘Tak, men NEJ TAK’!, når vi gang på gang får tilbudt en ansættelseskontrakt, som kun tilbyder systematisk underbetaling. Vi vil ikke længere godtage denne forskelsbehandling i kroner og ører, men vil forlange ligeløn!” Sådan lyder en erklæring fra gruppen “Sygeplejersker for en fair løn!”. Lissa er initiativtager til gruppen og anæstesisygeplejerske i Region Syddanmark, og hun mener, at politikerne skal komme ind på banen.

“Politikerne nedstemte tidligere i år borgerforslaget om afskaffelse af tjenestemandsreformen af 1969, selvom de påstår det modsatte er de åbenbart ikke interesseret i at indføre ligeløn. Vi har længe nok ventet på et opgør med den manglende ligeløn. Jeg har været sygeplejerske i 10 år, og nu præsenterer de os for endnu en dårlig overenskomst, endda for anden gang i træk. Vi skal ikke vente 3 år mere og håbe på, at der så kommer noget til den tid. Det har vi gjort alt for mange gange før. Kampen skal tages nu,” siger Lissa. 

Da der altid bliver stillet med nødberedskab, er sygeplejerskerne ligesom de andre faggrupper i sundhedssektoren i praksis frataget arbejderklassens eneste våben i en lønforhandling: Nemlig deres ret til ikke at sælge deres arbejdskraft. Det har skabt et ulige magtforhold mellem arbejdstager og arbejdsgiver i sundhedssektoren.

Lissa forklarer: “Med den her erklæring genetablerer vi et ligeværdigt forhold mellem sygeplejerskerne og vores arbejdsgivere ved at takke nej til lavtlønnede jobs. Det skal ikke længere være sådan, at vi kun skyder med løst krudt, når vi er til overenskomstforhandling. Udgangspunktet er, at vi ikke tager arbejde, så længe lønkomiteen løber. På den måde vender vi politikernes syltekrukke imod dem selv.”

Propaganda

Allerede nu kan man se, at tænketanken Cepos’ beregning på en sygeplejerskeløn florerer på de sociale medier. Den påstår, at en sygeplejerske får 42.800 kroner om måneden. Det er et fordrejet tal, som ingen sygeplejerske kan nikke genkendende til, heller ikke Lissa: “Jeg startede selv med en grundløn på 24.700 kroner, og efter 8 års erfaring er den på 31.000 kroner om måneden. Der er meget udbredt, at jeg og mine kollegaer tager ekstra arbejde for at få det til at hænge sammen. Grundlønnen er så lav, at det der giver smør på brødet, er vagter på skæve tidspunkter og weekendarbejde. Det er virkelig irriterende at skulle være vidne til propagandaen fra steder som Cepos. For få måneder siden var vi uundværlige og skulle knokle for at få os igennem coronaen og nu bliver vi dolket i ryggen når de fremstiller os som grådige og kyniske.”

Sammenhold og bred opbakning

Hvis sygeplejerskerne skal vinde har de brug for opbakning fra andre faggrupper. Og omvendt vil en sejr til sygeplejerskerne kunne bruges som løftestang til de andres kampe.   Allerede nu er der på trods af mediernes og politikernes forsøg på at skabe splid blandt fagene i sundhedssektoren en massiv opbakning fra andre faggrupper. 

“Jeg oplever stor opbakning fra kollegaer i andre faggrupper på min arbejdsplads. Vi har alle oplevede massive forringelser af vores arbejdsforhold, og nu må det være nok! Nu kommer medierne til at kører kampagne imod os, om at vi ikke kan vinde, og at vores kamp går ud over syge og gamle. Vi må stå fast og slå fast, at vi kæmper ikke kun for os selv, men også for at Danmark i fremtiden kan have et sundhedsvæsen, der fungerer. Hvis medarbejderflugten skal stoppes, bliver regionerne nødt til at møde vores krav.” 

Sygeplejerskerne lod sig inspirere af jordemødrene og vil heller ikke tage jobs til en sulteløn. Denne taktik bør brede sig til de andre fag i sundhedssektoren. Det vil for alvor vise regionerne og politikerne, at det er slut med at tryne arbejderne i sundhedssektoren! 

Erklæringen kan findes i facebookgruppen “Sygeplejersker for en fair løn! Underskriftindsamling af hensigtserklæring”, og herfra skal der lyde en opfordring til at skrive under, hvilket man kan gøre her.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.