49683024417 e21216df30 cFoto: Mussi Katz, FlickrUdenlandske arbejdere i Danmark må have taget sig til hovedet, hvis de den 23. april læste Fagbladet 3F. Fagbladet bragte en artikel med titlen Argentinere strømmer til Danmark for at arbejde: Benytter italiensk smuthul. Artiklen anklager argentinere for at snyde sig ind i Danmark med et italiensk pas i hånden for at arbejde fx som Wolt-bude. Artiklen opfordrer ovenikøbet til, at reglerne bliver skærpet!

At dømme ud fra den modtagelse, artiklen har fået fra udenlandske arbejdere i Danmark, så har forfatterne bag artiklen i Fagbladet 3F ført de interviewede udenlandske arbejdere bag lyset og misbrugt deres tillid på det groveste. Argentinerne troede, at de blev interviewet om deres dårlige arbejdsforhold, og hvordan man kunne tilkæmpe sig nogle bedre. Men i stedet for at fokusere på disse højst relevante spørgsmål fremlagde fagbladet 3F en linje, der er alt for velkendt i toppen af den danske fagbevægelse: Reaktionen på dårlige arbejdsforhold for udenlandske arbejdere er at ringe til SKAT eller andre myndigheder, der skal handle imod arbejderne, i dette tilfælde ved at gøre det sværere i første omgang at komme til Danmark.

I modsætning hertil står 3F København, en 3F lokalafdeling. 3F København har længe været i gang med at organisere udenlandske arbejdere, især Wolt-bude, og arbejdet for at få tegnet en overenskomst for buddene og sikret dem basale rettigheder. 3F København udsendte derfor den 7. maj en udtalelse, hvori de tog skarp afstand fra indholdet i fagbladets artikel.

3F København kritiserede med rette fagbladets artikel for at være splittende for sammenholdet i arbejderklassen og for at ødelægge mulighederne for at organisere udenlandske arbejdere i Danmark. Ethvert Wolt-bud, der læser fagbladets artikel, vil føle sig svigtet af 3F og afvise fagforeningen i sin helhed: Hvorfor melde sig ind i en fagforening, der ønsker og arbejder for at få dig smidt ud af landet? Artiklen fra fagbladet undergraver dermed alt det arbejde, som 3F København har gjort, for lige præcis at organisere de udenlandske arbejdere og vinde deres tillid.

Artiklen i Fagbladet 3F hentyder kraftigt til, at de udenlandske arbejdere er skyld i, at arbejdsforholdene på det danske arbejdsmarked er under pres. Men en fagforening er intet andet end arbejdere organiseret til forsvar for deres fælles klasseinteresser. Det er derfor skammeligt, at et af fagbevægelsens nyhedsmedier sår splittelse internt i arbejderklassen ved at pege fingre ad udenlandske arbejdere frem for at rette skytset imod arbejdsgiverne, der forsøger at presse lønninger og arbejdsforhold for både danske og udenlandske arbejdere.

Lokalafdelingerne i 3F, herunder 3F København, har ingen indflydelse på det indhold, fagbladet producerer, da fagbladet er kørt centralt fra under 3F’s nationale ledelse. Artiklens synspunkter er derfor også typisk for toppen af fagbevægelsen, der ikke har nogen idé om, hvordan situationen er ude i virkeligheden. Toppen af fagbevægelsen ser udenlandske arbejdere som et uønsket forstyrrende element imod de etablerede forhold på det danske arbejdsmarked. Men at føre en politik, der gør forskel på arbejdere på baggrund af deres nationalitet, skader udelukkende arbejderklassens samlede interesse og undergraver ydermere fagbevægelsen. Som 3F København pointerer i deres udtalelse, så er det fuldstændig nødvendigt at organisere alle arbejdere uanset ophav og nationalitet.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.