CPH 1Tirsdag den 10. september startede overklassens hoforgan Berlingske Tidende en massiv kampagne imod fagbevægelsen og arbejdernes ret til at organisere sig kollektivt for ordentlige arbejdsforhold.

Historien handler om en vikar, der blev ansat i sommers hos bagageportørerne i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn. Vikaren har nu fremlagt en lydoptagelse af to bagageportører, der i hårde og klare vendinger forklarer ham, at deres arbejdsplads er organiseret i 3F, og at det skal alle kollegaer være. Men det nægter vikaren.

Fra Revolutionære Socialister (RS) skal der lyde fuld støtte til de organiserede bagageportører i Københavns Lufthavn. De såkaldte trusler, bagageportørerne kommer med i optagelsen, er ikke andet end kutymen på en godt organiseret arbejdsplads.

På en arbejdsplads med god organisering er og bør det være sådan, at en ny kollega bliver taget godt imod af kollegerne: Når vedkommende starter, vil kollegerne forklare, hvordan deres samlede organisering i fagforeningen er nødvendig for at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold på arbejdspladsen. Er den nye kollega ikke allerede medlem, vil kollegerne selvfølgelig hjælpe med, at det sker. Hvis en ny kollega ikke blot er provokatør, men seriøst mener, at arbejderne var bedre stillet i en anden fagforening, så kunne vedkommende tage det op i den faglige klub og demokratisk vinde flertal for, at klubben skal tilslutte sig en alternativ fagforening. Det hedder demokrati. Mindretallet underlægger sig flertallet. Og blandt bagageportørerne har flertallet besluttet at de står hos 3F.

Hvis den nye kollega omvendt blot er ude på at bryde bagageportørernes kollektive organisering og dermed underminere deres arbejds- og lønforhold, så bør vedkommende blive behandlet som en skruebrækker, og han får naturligvis meget svært ved at få venner blandt kollegerne.

I optagelsen fremgår det også, at der vil blive strejke, hvis han insisterer på at undergrave kollektivet. Det var også, hvad der blev tilfældet. Bagageportørerne har nedlagt arbejdet tre gange den sidste uge, senest i går, onsdag den 11. september, og med god grund. Arbejdsgiveren bliver nødt til at få at føle, at forsøg på at bryde arbejdernes enhed ikke kan betale sig.

Den pågældende vikar var ikke, som den borgerlige presse giver indtryk af, en stakkel, der blev mobbet, men har gået rundt og filmet sine kolleger på arbejdspladsen. Det er tydeligt, at han er provokatør. Den “shitstorm”, som den højreorienterede presse forsøger at oppiske nu, beviser det. En helt tilfældig ufaglært får ikke denne slags medieopmærksomhed - de borgerlige medier kunne ikke være mere ligeglade med de ufaglærtes arbejdsforhold. Det er tydeligt, at denne kampagne er et orkestreret angreb på arbejderbevægelsen og specifikt på den mindst privilegerede del; de ufaglærte og deres fagforening 3F.

Denne vikar har ladet sig ansætte med en dagsorden om at provokere en konflikt frem, som nu udnyttes politisk af højrefløjen. De borgerlige har brugt optagelserne som spydspids til at fyre op under en storstilet kampagne mod den organiserede arbejderklasse under et hysterisk kampråb om forsvar for den enkeltes frihed.

Men de borgerliges frihed er hyklerisk og hul. Mens de skingert råber op om frihed for individet, vedtager de burkalove og bruger politiet til at bestemme, hvilket slags tøj, man må gå i. De vedtager ghettolove der forbyder fattige at bo i visse boliger, de ellers har råd til, udelukkende fordi de er fattige eller “underuddannede”. De bestemmer, hvem du ikke må gifte dig med. De overvåger dig 24 timer i døgnet, og endda dit og din families strømforbrug, hvis du er så uheldig at være tvunget på offentlig forsørgelse. Fri os fra de borgerliges frihedshykleri!

Bagageportørernes eneste forbrydelse er at forsvare deres ret til at organisere sig kollektivt over for en ellers almægtig arbejdsgiver.

At et bestemt arbejde var ensbetydende med medlemskab af en bestemt fagforeninger var almindelige praksis indtil for ganske få år siden i form af de eksklusivaftaler, som var forhandlet ind i visse overenskomster. Efter en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i 2006 blev eksklusivaftalerne gjort forbudt, selvom der stadig er undtagelser. Afskaffelsen af eksklusivaftalerne ændrede opfattelsen af foreningsfrihed fra at være en frihed til arbejdernes kollektive organisering til at blive en rambuk imod samme. Dommen gav et kæmpe rygstød til de gule “fagforeninger”.

Bagageportørerne har handlet fuldstændig korrekt: Det er kun gennem faglig kamp, strejker og kollektiv disciplin, at ordentlige løn- og arbejdsforhold kan sikres. Fra RS skal det helt klart lyde:

  • Fuld støtte til de organiserede bagageportører!
  • Bekæmp den borgerlige smædekampagne mod arbejderklassens organisationer!
  • Respekter arbejdernes demokratiske faglige organisering!
  • Nej til skruebrækkeri!

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.