Slavekontrakter – så kontant bedømte en arbejdsmarkedsforsker ansættelsesforholdene på Agnes Cupcakes.

Krav om at møde på et hvilket som helst tidspunkt og sted, efter chefens forgodtbefindende, ingen faste arbejdstider, bod på en kvart million for ”overtrædelse” af tavshedspligt, ingen overenskomstmæssig løn, deltagelse i kurser, personalemøder o.l. uden løn. Det er de forhold, der møder de ansatte på Agnes Cupcake, hvoraf flere er under 18 år. Og det er lignende forhold, der møder mange andre, især unge.

De horrible arbejdsforhold for de ansatte i Agnes Cupcakes er kommet frem i medierne de seneste uger. HK er kommet på banen og kræver overenskomst, men Agnes Cupcakes nægter at indgå nogen overenskomst før tidligst i september. Et arrogant forslag, som HK da også afviste – i stedet har de indkaldt til faglig kamp. På mandag d. 12. december gennemføres der blokade af Agnes Cupcakes.
Forholdene på Agnes Cupcakes er horrible, men det er kun toppen af isbjerget. De er ikke et enestående tilfælde, men tværtimod et billede af hvordan forholdene er på utrolig mange arbejdspladser, især på uorganiserede arbejdspladser med ungarbejdere. Og det er en tendens der er stigende og som kun vil tage til de kommende år.

De sidste mange år har vi set, hvordan alle tilkæmpede arbejdsforhold og rettigheder har været under angreb. Overenskomsterne undergraves og mens antallet af faste stillinger med overenskomst er faldet, er antallet af arbejdere på midlertidige kontrakter, vikaransættelser, osv. i jobs uden overenskomster steget.
Det er efterhånden almindeligt, at man skal arbejde flere dage gratis i såkaldt ”oplæring” før man kan få et job – et af de seneste eksempler, der har været fremme var på juicebaren ”Joe & the Juice”, hvor man ”frivilligt” skulle deltage i et oplæringskursus af en uges! varighed uden løn.

I Danmark findes ingen mindsteløn og udover arbejdsmiljøloven fastsættes de fleste af arbejdsforholdene i ansættelseskontrakterne. De rettigheder der gennem mere end 100 års kamp er blevet tilkæmpet i overenskomsterne gælder åbenlyst kun, hvis man arbejder et sted, hvor der er overenskomst. Krisen har øget denne tendens. Arbejdsgiverne har brugt krisen til at føre en offensiv mod alle arbejderklassens tilkæmpede rettigheder. Den stigende arbejdsløshed presser arbejdere, og især mange unge, ud i desperate tiltag for at få ”erfaring” og muligheden for et arbejde senere hen. Under opsvinget var det langt nemmere at sige op, hvis man var utilfreds, eller og at rejse kritik af forholdene. Nu skal man holde sin mund, hvis man vil være sikker på at beholde sit arbejde.

Mange unge, der arbejder under disse slavelignende forhold er ikke medlemmer af en fagforening. Ligesom mange tusind andre, der de sidste år har meldt sig ud af LO-forbundene, har de svært ved at se, hvad det høje medlemskontingent går til, hvad de skal bruge en fagforening til. Det er ikke fordi, der ikke er brug for fagforeningerne, eller at klassekampen er gået i stå, som man kan se med Agnes Cupcakes o.l. Problemet er, at fagforeningerne mere og mere minder om en forsikring, og fjerner sig længere og længere fra arbejderklassens hverdag.

Samtidig med at angrebene på arbejdsforholdene er taget til, er fagforeningerne i stigende grad blevet ”service-organisationer,” i stedet for kamporganisationer.
Arbejdsgiverne er i gang med at bombe arbejdsforholdene mere end 100 år tilbage i tiden. De relativt civiliserede løn- og arbejdsforhold, der eksisterer i overenskomsterne er ikke kommet af sig selv, men er blevet tilkæmpet gennem tiden. Uden overenskomster er der ingen mindsteløn, ingen fast arbejdstid, ingen ret til overarbejdsbetaling osv. Med andre ord; uden overenskomst er løn- og arbejdsforhold en by i Rusland. Det er kun gennem kamp, at de kan forsvares.

Arbejderklassens eneste styrke er enhed og organisering, derfor er fagforeningerne afgørende, men kun hvis de går forrest i kampen for ordentlige løn- og arbejdsforhold. Agnes Cupcake er bare et eksempel på at fagbevægelsen må banen, til forsvar for helt basale rettigheder.

Et angreb på en gruppe arbejdere er et angreb på alle! Arbejdsgivernes angreb må stoppes!

Deltag i blokaden mod Agnes Cupcakes mandag d. 12. december kl. 16.30. Mødested: foran posthuset på Købmagergade 37.
Se mere om blokaden her.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.