Redaktionens note: Byggefagenes Samvirke i København, bl.a. malerne, blikkenslagerne, snedker-tømrerne og murerne, valgte på et møde i sidste uge at forkaste det foreliggende forslag til overenskomst. DSermed er en eventuel storkonflikt rykket en god del nærmere. Vi bringer her udtalelsen fra mødet i Byggefagenes Samvirke.OK 07: Solidariske aftaler, svigt ikke de bageste!

Mindstelønnen skal sikres på et højt niveau, det er det vigtigste redskab til sikring af solidaritet og til organisering af migrantkollegerne.

Byggefagenes Samvirke er ikke voldsomt imponeret af de hidtidige resultater af overenskomstforhandlingerne. For os er det vigtigt, at vi får sikret en forhøjelse af mindstelønnen, og derfor er det skuffende, at dansk fagbevægelse har tilladt, at CO Industri har lagt sig på en aftale, som de kun selv får lidt gavn af, men som bliver afgørende for det øvrige arbejdsmarked.


Når arbejdsgiverne kan optræde som en samlet front, er det ynkeligt, at LO-fagforeningerne ikke kan komme med et passende modsvar. Vi havde gerne set, at man havde lagt sig fast på en fælles linje om et en-for-alle-alle-for-en-princip, som grundlag for at stå op overfor arbejdsgivernes pres.

Endnu engang er lærlingene blevet svigtet og har ikke fået opfyldt deres krav, og vi er utilfredse med, at der ikke er givet tilstrækkelige indrømmelser på 3. partsforpligtelser til at sikre overenskomstmæssige forhold ved videregivelse af arbejde til underentreprenører uden ok-aftaler.

Det er dybt beklageligt, at dette redskab til sikring af ordnede forhold for både danske og udenlandske kolleger, ikke er blevet væsentligt forbedrede, og vi frygter for konsekvenserne blandt kollegerne – og for fagbevægelsens muligheder for fremover at opretholde en aftalebaseret model, som bygger på solidaritet mellem faggrupper og mellem danske og udenlandske kolleger.

De seneste års erfaringer med østarbejdere på det danske arbejdsmarked burde have fået det til at stå lysende klart, at det er nødvendigt med en række redskaber til sikring af ’den danske model’. OK-forhandlingerne havde været det indlysende sted at gøre det klart over for arbejdsgiverne, over for regeringen – og over for medlemmerne.

Se mere på http://www.bygsam.dk/
fagligtnej

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.