Politikerne og medierne prøver gang på gang at fremstille nutidens unge som dovne, forkælede og ligeglade. Men det er vi langt fra! Det beviser vi bl.a. i dag ved at samles og diskutere vores uddannelse.

Dette sker fordi forholdene på landets skoler de sidste mange år gang på gang er blevet forringet; klassekvotienterne stiger, skolerne forfalder, SU’en forringes, skolepraktikken beskæres, Kvote 2 afvikles osv, osv. Konstant og hele tiden sker der forringelser – nu kan det være nok!

Den borgerlige regering
Mens den borgerlige regering har siddet ved magten har nedskæringer i høj grad været på dagsordenen. Men regeringen gennemfører ikke kun forringelser den prøver også at ændre uddannelsessystemet på mange måder, bl.a. arbejder de hen imod eliteuddannelse frem for et bredt uddannelsessystem, samt at få skolerne til at køre som virksomheder.

Men de borgerlige gør sådan set, som borgerlige skal gøre. De borgerlige partier repræsenterer virksomhedernes og overklassens interesser. De rige har masser af penge til at betale for, at deres børn får en god uddannelse, så de er ligeglade med uddannelse til alle.

Vi kan ikke acceptere en udvikling hen imod en eliteskole. Uddannelse til alle er en menneskeret. I dag er det sådan, at børn ofte følger i deres forældres fodspor; børn af håndværkere bliver selv håndværkere, børn af akademikere, akademikere osv. Der må gøres op med et uddannelsessystem, hvor ens fremtid er bestemt, allerede fra man bliver født.


Hvordan kan vi bruge konferencen?
Denne konference er et skridt på vejen, i og med at man samler alle unge. Elever, lærlinge og studerendes bedste (og eneste) våben er at stå sammen og kæmpe sammen. Gennem landsdækkende demonstrationer på Folketingets åbningsdag d. 5 oktober kan elever og studerende vise, at de ikke er tilfredse med den førte politik, og måske få gennemført nogle af kravene. Første skridt må altså være at mobilisere så mange elever og studerende som muligt til disse demonstrationer.

Men vi må ikke tro, at dette automatisk vil få alle kravene gennemført og stoppet alle nedskæringer.

I de seneste år har de fleste grupper af elever og studerende været på gaden, nogen gange sammen andre gange hver for sig, og alligevel har vi set fortsatte nedskæringer.


En klar plan er nødvendig
En enkelt aktionsdag er absolut en god ting, men i sig selv desværre ikke nok til at få stoppet nedskæringerne. Der må lægges en klar plan for hvordan kravene opfyldes.

En plan for en optrapning og udvidelse af kampen indtil den vindes.

Først og fremmest må Stop-nu initiativet opbygges til at være en fast paraplyorganisation for alle elever, lærlinge og studerende.

Derudover må der opbygges en alliance med fagbevægelsen, og arbejderpartierne; Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, hvis medlemmer er de eneste, der har en reel interesse i uddannelse for alle og magten at sætte bag ordene. Men en alliance må være mere end en pose penge og støtteerklæringer. En alliance må være en kampalliance for bedre velfærd. Den eneste måde en bedre velfærd kan opnås, er med en anden regering. Velfærd og uddannelse er politiske spørgsmål, derfor kan vi som unge ikke være upolitiske. Fagforeningerne er også begyndt at diskutere nødvendigheden af en ny regering. Bl.a. blev der for nylig afholdt en konference for 700 tillidsfolk og repræsentanter fra arbejderpartierne. Desværre førte dette møde pga. ledelsen ikke til en handlingsplan for at få væltet regeringen.

Stop-nu initiativet må opfordre fagforeningernes medlemmer til at presse deres ledere til at indkalde til fælles handling med massedemonstrationer og strejker, for at få væltet den borgerlige regering og deres nedskæringspolitik.


En anden regering?
Men en ny regering er ikke løsningen i sig selv, vi ønsker ikke en regering som den i 90’erne bestående af Socialdemokratiet og det Radikale venstre, der også skar ned på uddannelse.

Vi ønsker ikke en regering, der skærer ned, når det går skidt for økonomien, men en regering som bygger på ungdommens og arbejdernes krav. I sidste ende er det et spørgsmål om, hvem der styrer økonomien. Der er enorme overskud i de danske virksomheder, men i øjeblikket er disse i meget få privatpersoners hænder. Derfor må et program imod nedskæringer indeholde kravet om en regering, der nationaliserer de største virksomheder, så de enorme værdier i samfundet demokratisk kan bruges til flertallets bedste. Sagt med andre ord en arbejderregering der fører en socialistisk politik!


Vi kæmper for
- Stop for alle nedskæringer af uddannelserne, der må tilføres penge
- Uddannelse til alle
- En SU og lærlingeløn på højde med mindstelønnen
- Fri adgang til de videregående uddannelser
- Praktikpladser til alle
- Fjernelse af al brugerbetaling
- Elever, lærlinge og studerende under arbejdsmiljøloven
- En paraplyorganisation for alle elever, lærlinge og studerende
- En klar plan for kampens fortsættelse
- En kampalliance med fagforeningerne og arbejderpartierne
- En arbejderregering på et socialistisk program



Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.