Stem nej til overenskomstforliget - strejkeret til lærlinge!

Ved overenskomstforhandlingerne 2004 var der stillet krav om, at lærlingene skulle stige 12 kroner i timen. Dette krav var blevet stillet af forskellige lærlingeklubber og faglige ungdomsudvalg. En lang række fagforbund tog dette krav til sig.

Men lærlingenes krav er ikke blevet opfyldt!

Resultatet af forhandlingerne giver 4,5 procent til lærlingene om året. Dette svarer til mellem 2 og 4 kroner alt efter fag og læreår. Dette sikrer kun lærlingene en minimal reallønsfremgang. Men lærlingelønnen trænger om noget til at blive hævet. Det kan ikke være rigtigt, at lærlingene fortsat skal underbetales. Førsteårslærlinges løn er umulig at leve af, og lønnen for sidsteårslærlinge ligner slet ikke den løn, man får som færdigudlært.


Kravet om en løn til at leve af er både velbegrundet og retfærdigt. I øjeblikket tvinges lærlinge til at tage dyre lån eller til at lave dobbeltarbejde. Men at lærlinge tager en uddannelse, er en nødvendighed, hvis samfundet skal fungere i fremtiden. Derfor bør lærlingene selvfølgelig have en løn, de kan leve af, så de kan gennemføre deres uddannelse uden at skulle spekulere på økonomiske problemer.


At lærlingene igen er blevet snydt, bør medføre to ting. For det første bør alle lærlinge stemme nej til overenskomsten. For det andet må lærlinge organisere sig bedre. Hvis lærlingeklubberne fungerede bedre, kunne de lægge meget større pres på de faglige ledere og arbejdsgiverne. Derfor bør alle lærlinge, der ønsker en bedre løn, blive aktive i deres lærlingeklub og organisere lærlingene på landsplan. Derudover bør lærlingeklubberne kræve, at LO Ungdom og Erhvervsskolernes ElevOrganisation går ind i kampen for en bedre lærlingeløn.


Et andet led bør være, at lærlinge også få ret til at strejke. Det er dybt forkasteligt, at lærlingene ikke har den demokratiske ret til at kunne sætte magt bag deres krav ved at strejke. Det betyder også, at hvis svendene går i strejke, skal lærlingene gå på arbejde alligevel. Dette kan ikke være rigtigt. Derfor bør retten til at strejke være et grundlæggende krav.


Socialistisk Standpunkt opfordrer dig derfor til:

1. Stem nej til overenskomsten!

2. Bliv aktiv i din lærlingeklub!

3. Få din lærlingeklub til at organisere en landsdækkende kampagne for bedre løn, uddannelse og retten til at strejke!


Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.