”Det er os der står bag samfundet”

Den 25 oktober havde den række af fagforeninger der står bag Overenskomstkampagnen 2004 indkaldt til nationalt tillidsmandsmøde i Nørrebrohallen. 155 tillidsrepræsentanter var tilstede fra 41 indenfor Industri, transport, handel og byggeri området.

Meningen med mødet var at diskutere hvilke krav der skulle stilles ved de koimmende overenskomstforhandlinger og hvilke aktiviteter der skulle iværksættes.

Tillidsrepræsentanterne bag denne kampgane er de samme som stod bag Nej kampagnen mod det elendige overenkomstforlig i 1998, som jo endte med en storkonflikt og gennemførelsen af kravet om den 6. ferieuge i 2000.

Ved dette møde slog formanden for Byggefagenes Samvirke i København, Anderes Olesen, fast at arbejdsgiverne havde masser af penge: ”Virksomhedsoverskuddene er steget fra 197 miliarder i 1998 til 235 mia. i 2002. Der har været 40% stigning i den finansielle sektor. Real lønnen er siden 2000 steget med 5 % til trods for at produktiviteten er steget med 15 %.” Anders Olesen mente dermed at der var al mulig basis for at arbejdsgiverne kunne indfri kravene men sagde også: ”Skulle den markedsøkonomiske indretning af samfundet stå i vejen for dette – ja så diskutere vi gerne et alternativ!”
I hans indlæg kritiserede han stærkt at nogle topforhandlere lod som om at der var fastsatte lønpuljer som overenkomsterne ikke måtte overskride og sluttede med følgende bemærkning” det er os der står bag samfundet, det er os der får det til at køre rundt. Det er ikke os men arbejdsgiverne der må søtte tæring efter næring.
Under debatten var næstformanden fdor RBF København Jan Mathiesen oppe for at understrege at man på ingen måde kunne godkende endnu en lang overenskomstperiode på 4 år og at man måtte satse på en etårig periode.

Konferencen enedes om følgende krav:
  1. Mindstelønnen hæves til 110 kr./t.
  2. Lærlinge- og ungarbejdersatser hæves med 12 kr./t.
  3. Ferieprocenten hæves til 16%
  4. Hævelse af SH-betalingen
  5. Forhøjelse af feriefridagsbetalingen
  6. 35 timers arbejdsuge
  7. 30 timer på skiftehold
  8. Afspadsering af alt overarbejde
  9. Ret til 14 dages betalt efteruddannelse årligt
  10. Fuld løn under sygdom og barsel
  11. Etårige overenskomster


Derefter enedes man om at gøre alt for at udsprede kampagnen blandt andet med en kampagne avis og indkalde til et nyt møde i starten af 2004.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.