- Den danske arbejderbevægelse er ved at vågne op igen!

Den 20. marts var mellem 20.000 og 30.000 danske arbejdere, studerende, kunstnere og andre samlet på Christiansborg slotsplads. Dette var sandsynligvis den største demonstration siden de store demonstrationer under påskestrejkerne i 1985. Den borgerlige regering havde ved sine utallige angreb på velfærdssamfundet fået selv toppen af arbejderbevægelsen til at erkende, at klassekampen ikke er død.


Lufthavnstrafikken var lammet, og også andre steder havde folk nedlagt arbejdet for at kunne deltage i demonstrationen mod regeringens nedskæringer. Dette gjaldt på en lang række arbejdspladser, men også for studerende, handelsskoleelever, lærlinge, folkeskoleelever og HF- og gymnasieelever. Disse var gået fra undervisningen for at slutte op om protesten. Regeringen har nemlig ikke været specielt taktisk i dens måde at gennemføre nedskæringerne. I stedt for blide nedskæringer på forskellige områder har den taget næsten alle områder på en gang. Uddannelse, kultur, arbejdsmiljø, arbejdstidsregler, miljøregler, indvandrere og flygtninges rettigheder, arbejdsløse og så videre.


Den første marts var 800 tillidsfolk forsamlet i Silkeborg, og de opfordrede til fælles aktiviteter op til 20. marts. I København er et venstreorienteret tillidsmandsnetværk gået samlet ind i det nye tillidsmandsnetværk under LO Storkøbenhavn. Dette er yderst positivt. Det er nødvendigt med et stærkt netværk på "gulvplan", hvis kampen mod regeringen skal lykkes.


Ledelsen for arbejderbevægelsen forspildte de 9 år, de havde regeringsmagten. Mange af de nedskæringer, som er blevet gennemført i den borgerlige finanslov, blev faktisk foreslået af ledelsen af Socialdemokratiet. De har da også stemt for finansloven. Dette er en skandale. De har tilsyneladende intet forstået. Arbejdere og unge er trætte af forringelser og besparelser i en periode, hvor der er masser af værdier i samfundet. Disse værdier er desværre bare samlet på nogle få kapitalisters hænder. Hvorfor skulle de dog fredes? Den borgerlige regering er travlt beskæftiget med at forringe og sabotere den danske arbejderklasse og dens organisationer. Som LO-formanden sagde, fører de klassepolitik. Det er på tide, at ledelsen af den danske arbejderbevægelse begynder at indse, at de må gøre det samme. Vi har ikke brug for "humane" nedskæringer, vi har slet ikke brug for nedskæringer. Tværtimod, den offentlige sektor kan ikke klare flere nedskæringer. Socialdemokratiet og resten af arbejderbevægelsen har været drivkraften i at opbygge velfærdssamfundet og skal absolut ikke være med til nogen former for forringelse.


Kampen gælder ikke bare kampen mod den nye regering. Der må skabes et alternativ. Dette er ledelsen af arbejderbevægelsen ikke i øjeblikket. Der er brug for en ledelse, som går imod alle forringelser for de ældre, de unge, de syge, arbejdere osv. Dette kan kun lade sig gøre, hvis man begynder at kæmpe for de socialistiske idéer igen.


For en samlet arbejderbevægelse på et socialistisk program!
For en 24-timers generalstrejke mod de borgerliges nedskæringer!
Vælt den borgerlige regering!


Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.