Tillidsmandsnetværket "Fagligt Ansvar", som blev dannet den 1. marts i protest mod regeringens massive angreb på velfærdssamfundet, holdt en konference den 7. september i Århus. Inden da havde flere af de ledende fagforeningsfolk truet med at opsige fredspligten (loven om at man ikke må strejke uden for overenskomstsituationer), hvis den borgerlige regering fortsatte sine angreb. Der var derfor lagt op til vigtige diskussioner i Århus, da regeringen jo har fortsat med at skære ned og truet med at fjerne retten til eksklusivaftaler.


Der deltog (ifølge "Fagligt Ansvar") 826 tillidsfolk på konferencen, som repræsenterede en meget stor del af de danske lønmodtagere. Men ledelsen af dette initiativ, som tæller flere amtsformænd for LO og formanden for Byggefagenes Samvirke i København, mente ikke, at man skulle optrappe modstanden.


Dette førte til, at en lang række tillidsmænd og kvinder tog ordet under debatten og forlangte en aktionsdag den 1. oktober, hvilket vil sige gennemførslen af landsdækkende strejker. Som formanden for SiD Hillerød sagde, var der den 1. marts lagt op til aktiv modstand mod regeringen, men nu var det ligesom om, at man tog et skridt tilbage. Hans Nielsen fra Metal Århus kritiserede ledelsen for fagbevægelsen for at ignorere, hvad der bliver sagt på arbejdspladserne, og han sagde, at det var vigtigt, at man satte alt ind for at vælte den borgerlige regering og kæmpede for en arbejderregering, der lyttede til, hvad der blev sagt på arbejdspladserne.


Desværre lykkedes det ikke for disse tillidsfolk (og en lang række andre) at få gennemført beslutningen om en aktionsdag. Det blev som ledelsen af tillidsmandsnetværket havde lagt op til, nemlig en demonstration lørdag den 5. oktober og dermed ingen strejker. Dog blev det trumfet igennem, at der skulle indkaldes til en aktionsdag, hvis regeringen ikke lyttede efter signalet den 5. oktober.


Men skal regeringen væk, må alle kræfter sættes ind, og der må sættes magt bag ordene. Det positive ved konferencen var, at der er en stor gruppe venstredrejede tillidsfolk, der holder fast ved de oprindelige beslutninger, og som har mod på at kæmpe kampen. Disse er desværre stadig et mindretal i tillidsmandsnetværket, men ledelsen, som tror, at man kan skræmme regeringen ved at holde en masse konferencer, vil ende med at spille fallit. Kun handling bag ordene vil sikre succes. For en landsdækkende generalstrejke mod regeringen!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.