Malerforbundet afholdt kongres den 21. til 25. oktober i Herning. Kongressen fik blandt andet vedtaget en halvering af hovedbestyrelsen samt en reducering af delegerede til fremtidige kongresser. Derudover blev a-kassen åbnet op for organisering af fiskere og selvstændige malermestre. Dette blev besluttet, for at malernes a-kasse kunne leve op til lovkravet om at have minimum 10.000 medlemmer.


Kongressen gav udtryk for en forholdsvis stor enighed blandt de delegerede. Forbundsformanden lagde da også op til, at lønsystemet skulle ændres: "Hos flertallet af bygningsmalerne har vi overhovedet intet, der minder om garantiløn. Og det er måske en af årsagerne til akkordens tilbagegang". Københavns formand Steen Harup kritiserede regeringens indgreb overfor fagbevægelsen og stillede spørgsmålstegn ved, om hovedaftalen skulle bevares.


Men debatten var i hovedtræk rimelig tam. Før i tiden bar kongressen præg af også politiske uenigheder. Dem så man ikke meget til på kongressen. Der var stor enighed om modstanden mod den borgerlige regering, men næsten ikke et ord om Socialdemokratiets "godkendelse" af flere af regeringens nedskæringer. Til trods for at kun mellem 10 og 15% af medlemmerne bruger akkordoverenskomsten, var der meget få bud på, hvad man skulle gøre for at sikre en overenskomst, som medlemmerne ville bruge. En delegeret fra Købehavn, klubformanden fra firmaet Petersen og Andersen, gjorde dog klart, at situationen var uholdbar, og at der måtte indføres en mindsteløn på 150,-. Han kritiserede også unødvendig fråds på kongressen, og at de delegeredes løn (som svarer til forbundets lønninger) var langt over, hvad gennemsnittet af medlemmerne fik.


Selvom kongressen gav udtryk for forholdsvis enighed, kunne den dog ikke helt skjule, at malerforbundet langt fra er så solidt ,som det gerne vil give udtryk for. Medlemmerne har "stemt med fødderne" om overenskomsten, da over 85% ser sig selv i stand til at forhandle noget bedre igennem. Dette er sandsynligvis også en af grundene til, at flere og flere medlemmer melder sig ud. Lovkravene om, at a-kasserne skal have mindst 10.000 medlemmer, vil også give problemer i fremtiden, hvis medlemstilbagegangen fortsætter. Til trods for at forbundsformanden omtalte problemerne i beretningen, var han ikke i stand til at vise vejen frem.


Socialistisk Standpunkt havde lavet en særudgave i anledning af kongressen (se den her!), som sluttede sådan her: "Malerne står meget svagt lønmæssigt. Man må individuelt, fra plads til plads, forsøge at hente pengene hjem. Det er på tide, at man organiserer alle malere på landsplan om kravet om en mindsteløn, der kan garantere en ordentlig levestandard".

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.