Det vakte stor furore, da LO sidste år besluttede at lukke Aktuelt, verdens ældste arbejderavis. Avisen måtte lukkes, fordi arbejderne ikke gad læse den.

Kort tid efter blev der dog virkelig opstandelse blandt LO-medlemmerne og tillidsmænd overalt i landet. Det viste sig nemlig, at ledelsen for LO uden videre havde besluttet at investere et større millionbeløb i gratisavisen MetroXpress. Det kom også hurtigt frem, at uddelerne af Metro-avisen ikke havde overenskomst! Ledelsen for LO var åbenbart fløjtende ligeglade, for der er ikke sket noget før for ganske nylig. SOCIALISTISK STANDPUNKT bringer dig her en historie fra arbejdernes side.

Vi har talt med Simon, uddeler af MetroXpress.

Det er ikke småting han kan fortælle: "Jeg fandt hurtigt ud af, at der overhovedet ikke var ordnede forhold som uddeler. Proffice (vikarbureauet, der sørger for uddeling af Metro, red.) havde ikke overenskomst. Og jeg blev truet med fyring, hvis jeg meldte mig ind i fagforeningen."

Simon meldte sig hurtigt derefter ind i Lager og Handel, dog uden at sige noget til sin arbejdsgiver.

"Vi fik 90 kr. i timen for at stå og fryse tæerne af en råkold decembermorgen, mens uddelerne af Urban fik 95 kr., fordi de havde overenskomst*). Det er fuldstændig vanvittigt, at LO har investeret i den avis, endda uden at kræve overenskomst for os uddelere," siger Simon og fortsætter: "Når man bliver truet med fyring, hvis man tager kontakt til fagforeningen hos en avis, delvist ejet af LO, hvor er vi så henne? Mange af uddelerne er indvandrere, der ikke kan dansk og ikke kan få andet arbejde. Lederne på MetroXpress behandler dem som det værste affald og bander og sviner dem til på det groveste, alt sammen fordi de ikke har noget andet sted at gå hen."

LO passive

Simon har mange dårlige erfaringer med arbejdsgiveren, der bestemt ikke er glad for folk, der kræver rettigheder. Men hans største skuffelse er over ledelsen fra LO.

"Jeg har ringet til LO mange gange og fortalt dem om vores dårlige forhold, vores løn, vores dårlige arbejdstøj, der slet ikke kan klare kulden og ledernes tilsvining af os. Men det er, som om de slet ikke er interesserede."

"Først lige for nylig har vi fået overenskomst. Men det er ikke LO's fortjeneste. Det er, fordi folk som mig selv har presset Lager og Handel til at gøre noget. Så nu får vi samme løn som Urban-uddelerne. Men forholdene er jo stadig ikke i orden," slutter Simon, der overvejer at stille op som tillidsmand for uddelerne.

Simon er et fiktivt navn, da han frygter ledelsens reaktion ved dette interview. Simons rigtige navn er redaktionen bekendt.

SOCIALISTISK STANDPUNKT ville gerne have haft en kommentar fra LO's side, men ved redaktionens slutning var det trods gentagne forsøg ikke muligt.

*) Vi gør opmærksom på, at denne oplysning ikke er korrekt. Urban-uddelerne har iflg. Lager og Handel ikke overenskomst.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.