London mindreFølelsen af optimisme var tydelig blandt alle de 700 deltagere. | Foto: Socialist Appeal

I efterårsferien tog Johan til London som en del af en delegation fra den danske sektion af den Internationale Marxistiske Tendens (IMT). Rejsen var en politisk tur til den britiske sektions Revolution Festival. En politisk festival hvis formål er at uddanne arbejdere og unge i revolutionær teori.

Over 700 arbejdere og unge fra Storbritannien og hele Europa samledes i London fra den 21.-23. oktober for at diskutere revolutionære idéer og for at dykke ned i forskellige aspekter af marxistisk teori.

Det var nogle intense og spændende dage festivalen bød på. For på trods af at begivenheden kun foregik over tre dage, var der planlagt hele 35 sessioner. Sessionernes emner spændte vidt og bredt og handlede f.eks. om: filosofi, videnskab og religion, den russiske og den kinesiske revolutions historie og klimakrisen.

Selvom jeg ville ønske, at jeg kunne høre alle sessionerne, kunne det ikke have ladet sig gøre uden en kloningsmaskine, da de kørte sideløbende fem ad gangen. Jeg tog bl.a. til sessionerne om: bonapartisme, hvordan Italien gik fra fabriksbesættelser til fascisme i 20'erne og mysticismens indtrængen i moderne videnskab. Oplæggene var skarpe og dybdegående, og for mig at se er de grundige og fyldestgørende analyser en af de vigtigste styrker, vi har i IMT.

Personligt tog jeg vigtige lektioner og en skarpere forståelse af marxistisk teori med mig hjem i bagagen udover gamle sokker og svedige trøjer.

En verden på randen

311568121 489290623233981 4301069937430476608 nVores opgave som revolutionære er hverken at grine eller græde, men at forstå. | Foto: Socialist Appeal

Politik var ikke kun noget, som blev snakket om inde til festivalen. De britiske arbejdere kan tydeligt mærke presset fra krisen i britisk kapitalisme og den ustabilitet, som karakteriserer samfundet. I Underground-metroen overhørte jeg samtaler om inflation, fattigdom og den nyligt afgåede premierminister. På pubben gik en hjemløs hen og spurgte mig, om jeg kunne give nogle pund i bytte for et hjemløsblad, selvom han »godt vidste, at tiderne var hårde for alle,« som han formulerede det.

Det er tydeligt, at der er ved at ske et stort skift i Storbritannien og i hele verden, efterhånden som arbejdere og unge søger en vej ud af kapitalismens blindgyde.

På trods af den frygtelige situation som verden står i lige nu, var stemningen til Revolution Festival optimistisk. Vi revolutionære har optimisme, fordi vi ser under overfladen på begivenhederne og undersøger de dybereliggende processer, og hvad der virkelig sker. Det vi ser, er ikke bare en krise, det er også revolutionens molekylære proces og forberedelsen af en fremtidig revolutionær massebevægelse.

Vores opgave som revolutionære er hverken at grine eller græde, men at forstå.

Det er derfor, at jeg og mine kammerater var med til Revolution Festival: for at lære marxistisk teori, ikke som en akademisk øvelse, men for at kunne forstå verden, og dermed hvordan vi kan forandre den.

Denne følelse af optimisme kunne jeg tydeligt mærke blandt de 700 andre deltagere. Uanset hvem jeg snakkede med til festivalen, så var der en fælles fornemmelse af, at klassekampen spidser til og at de sessioner, vi havde hørt forinden, var vigtige redskaber til at kunne forstå denne udvikling, og hvordan vi handler på den.

Vi lever på et tidspunkt i historien, hvor vi i fremtiden vil få mulighed for at vælte dette rådne system og skabe en bedre verden. Det håb og den optimisme er blandt de vigtigste ting, jeg bringer tilbage til Danmark.

Vi får ikke verden foræret

Men optimisme og de rigtige ideer er ikke nok. Vores ideer skal vokse for at kunne få en reel indflydelse på verden. Som Alan Woods, redaktør på marxist. com, sagde til den første session: »Ideer kan blive en materiel kraft, når de griber massernes sind.«

Opgaven er derfor at bygge en organisation, der er i stand til at bringe marxismens idéer ud til masserne. Først til de radikaliserede arbejdere og unge, som allerede nu søger en revolutionær løsning og dernæst til de mange millioner, som vil blive rystet af begivenhederne i den stormfulde periode, der ligger foran os.

Det er den organisation, som Revolutionære Socialister og IMT bygger i Danmark og internationalt. Jeg vil derfor opfordre dig til at gå med i kampen for socialisme og organisere dig hos os i Revolutionære Socialister.

[BLIV ORGANISERET KOMMUNIST I RS]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.