Foto: Public domainFoto: Public domain

Dem:

Alt imens at den danske arbejderklasse bløder jobs, timer og løn som følge af den økonomiske krise, kan Karsten Dybvad, bestyrelsesformand i Danske Bank, se frem til en lønstigning på 1,2 millioner næste år. Det er en lønstigning på 50%, som falder oven i de 2.573.000 lønnen i forvejen var sat til. Resten af bestyrelsen kommer til at nyde en lønforhøjelse på 123.000 kroner årligt. Og hvordan formår disse folk at retfærdiggøre så ekstravagant en tilværelse under en økonomisk krise? Forklaringen er, at bestyrelsen i Danske Bank simpelthen er så udmattet efter at have ryddet op i deres egne hvidvask-skandaler, at en lønstigning på mere end 4 gange en sygeplejerskes årlige løn er på sin plads. Her er vel og mærke tale om undersøgelser, som banken selv var med til at forsøge at lukke ned tilbage i 2019.

Os:

Siden begyndelsen af krisen er det dagligt blevet mere og mere tydeligt hvem det er, der endnu engang vil blive bedt om at betale for den. Allerede helt i starten af lockdown, d. 13. marts, var 3F klar med en aftale, som besluttede, at de medlemmer, som var ansat i hotel- og restaurationsbranchen, kunne hjemsendes uden løn. Her var der tale om 65.000 arbejdere. Det var ifølge 3F en aftale, ”der sikrer, at der er en arbejdsplads at vende tilbage til”, når det her er overstået. Dansk arbejdsgiverforening udtalte, at ” de ansatte er ikke fyret, men aftalen betyder, at 3F nu går på kompromis med de normale regler i overenskomsterne.” Ikke mange dage inde i krisen skulle vi komme, inden arbejderklassens hårdt tilkæmpede rettigheder blev revet væk. Fra den ene dag til den anden blev 3F's medlemmer tvunget over på 0-timers kontrakter. Et kæmpe skridt tilbage!SAS var også lynhurtige på aftrækkeren, og de ansatte blev bedt om at gå 20% ned i løn, så virksomheden kunne ”løfte i flok”. Arbejdsgiverne forpligtede sig i forbindelse med OK20 til at nedbringe antallet af 0-timers kontrakter, men lockouten har været undskyldning nok for arbejdsgivere til at rive de forhåbninger væk fra arbejderklassen. Dansk Byggeri fik lavet en aftale med 3F’s Byggegruppe, som sendte overenskomstdækkede murere hjem uden løn. Mange tusinde danskere har mistet deres arbejde. Da økonomien var i opsving, skummede arbejdsgiverne fløden og scorede rekordhøje profitter. Men underskuddet og vægten af krisen har de altså ingen problemer med at læsse over på arbejderklassen.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.