Forside nr41 til FacebookMed under et år til Folketingsvalget er de politiske kommentatorer ved at gå i selvsving. Der er opbrud i dansk politik. Socialdemokraterne ser ud til at få regeringsmagten efter næste valg - men det kan meget vel vise sig at blive en pyrrhussejr.

På vejen til magten er Socialdemokraterne godt i gang med at sælge sig selv til Dansk Folkeparti, skubbet på vej af toppen af den danske fagbevægelse. På det såkaldte “Folke”møde på Bornholm havde LO arrangeret en paneldebat mellem Socialdemokraternes Mette Frederiksen og DF’s Kristian Thulesen Dahl. Her kunne man se Frederiksen og Thulesen Dahl muntre sig i hinandens selskab, mens LO’s Lizette Risgaard kiggede fornøjet på. Thulesen Dahl havde det tydeligvis som blommen i et æg: DF er gået fra ikke at være stuerene til at Mette Frederiksen og toppen af dansk fagbevægelse ombejler partiet.

Men lad os slå én ting helt fast: der kommer intet godt ud af DF! DF er ikke bare et racistisk parti, men også et parti, der fører arbejderfjendsk politik. Det har været med på de borgerliges nedskæringer hele vejen. Socialdemokraterne førte i øvrigt også nedskæringspolitik, da de sad ved magten sidst. En alliance mellem S og DF vil ikke føre til bedre forhold for arbejderklassen eller bedre velfærd. DF og Socialdemokratiet konkurrerer lige nu om at føre en politik, der mest muligt splitter arbejderklassen på etniske, religiøse og andre skel, for netop at angribe hele arbejderklassen, uanset dens rødder. Det bliver kun mere ækelt af, at de gør det under dække af at forsvare de “danske” arbejderes forhold.

Mens Mette Frederiksen er ved at sælge sin sjæl til DF, har Thulesen Dahl meldt ud, at nu vil DF gerne i regering - med Lars Løkke. Det efterlader Mette Frederiksen i en kattepine. DF spiller på begge heste, og jo mere Mette Frederiksen bejler til DF, jo mere ynkelige fremstår Socialdemokraterne som det store parti, der halser efter det mindre i forsøget på at få magten for enhver pris. Men hvis Socialdemokratiet bare er en dårlig kopi af DF, hvorfor skal folk så stemme på det og ikke på den ægte vare? Socialdemokraterne er godt i gang med at underminere deres egen opbakning blandt de selvsamme vælgere, de forsøger at appellere til med deres højredrejning.

Socialdemokratiet er helt overbevist om, at den eneste vej til sejr er ved at konkurrere med DF om at være mest højreorienteret og således lukke den højre flanke. Men dermed skubber det Socialdemokraternes traditionelle støttepartier fra sig. I jagten på at dække højre flanke har Mette Frederiksen meldt ud, at Socialdemokratiet agter at gå alene i regering efter næste valg.

Det er meget svært at se, hvordan en socialdemokratisk regering skal få nogen som helst succes efter et valg. Den nuværende borgerlige regering har ikke været i stand til at gennemføre meget af dens politik, og det vil absolut ikke blive nemmere for en S-regering. Hvor skal den finde sit flertal? S går til valg på vanvittige stramninger af udlændingepolitikken, som de får meget svært ved at få flertal for blandt deres traditionelle støttepartier. Alene med DF får de ikke flertal, og hvorfor skulle Venstre hjælpe en S-regering? Socialdemokraterne har malet sig selv op i et hjørne med deres “løfter” om en stram udlændingepolitik. Enten skal de opgive stramningerne og dermed åbne en ladeport for angreb og kritik fra DF, eller også må de gå hele vejen og svare “hvor højt?” hver gang DF siger hop. Og der er ingen tvivl om, at DF vil fremkomme med mere og mere vanvittige forslag til stramninger.

Mette Frederiksen tror, at hun har regnet den ud og lukket ned for den populistiske trussel. I virkeligheden lægger hun lige nu grundlaget til en dansk socialdemokratisk nedsmeltning, som vi har set det i resten af Europa. Socialdemokraternes oprindelige projekt om positive reformer er en saga blot, for med kapitalismens krise er der ikke råd til andet end nedskæringer. For at dække over det rykker partierne til højre og afleder opmærksomheden hen imod flygtninge og indvandrere. Det virker måske en kort overgang; men det løser intet for det store flertal. Det åbner samtidig den venstre flanke, og i deres højredrejning skubber Socialdemokraterne deres venstredække fra sig. Lige nu ser Socialdemokraterne ud til at klare sig udmærket i meningsmålingerne; men det siger mere om de venstreorienterede partiers elendighed end om Socialdemokraternes “succes”. Når S kommer til magten, vil de blive testet og en socialdemokratisk valgsejr kan meget vel vise sige at blive en pyrrhussejr, ikke mindst hvis en ny økonomisk nedtur rammer, mens de er ved magten.

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.