tomme flasker credit Rex Roof flickrFoto: Rex Roof flickr.comSocialdemokratiet kunne, efter sidste folketingsvalg, stolt konstatere at de nu igen var Danmarks største parti. Det var dog som bekendt ikke nok til at de kunne beholde regeringsmagten. Men i København sidder de fortsat på overborgmesterposten. Overborgmester Frank Jensen har lige lanceret et angreb på de absolut svageste i Danmark. Han har foreslået regeringen, at indføre et nyt pantsystem, hvor det ikke længere skal være muligt at få kontanter for sine pantflasker men kun indkøb i den pågældende butik. Hvis vi ser bort fra de mange logistiske problemer i det uigennemtænkte forslag, så står vi tilbage med et slag rettet direkte imod den absolutte underklasse.

Baggrunden for forslaget er de udenlandske flaskesamlere i København, der forstyrre Frank Jensens åsyn. Frank mener, at de citat ”lever et usselt liv og skaber utryghed”. Eftersom der ikke er nogen, der rejser flere hundrede ja endda tusindvis af kilometer for at få et dårligere liv, er det altså klart, at pantsamlerne kommer fra absolut fattigdom, altså et endnu mere usselt liv end det de kan få ved at samle flasker. Det skal så løses ved at trække deres eksistensgrundlag væk under fødderne på dem. Hvis vi ikke har problemer med et pjalteproletariat i de store danske byer i dag, gad vide hvad der så sker, når de mennesker mister deres eneste indtægt? Det virker ikke til at være et problem for Frank, han håber nemlig, at det vil betyde at de ikke længere vil være i København. Ja, det er nok lettere at leve i en verden med nød og fattigdom, hvis Frank kan slippe for at se på det.

Forslaget sigter også på at splitte den svageste gruppe i det danske samfund, målet er nemlig ikke at ramme de danske flaskesamlere. Spørger man Frank bruger de nemlig åbenbart alle deres pantpenge, hvor de panter. Lad os ikke gå ind i hvor langt fra virkeligheden denne præmis er men blot konstatere, at nationalisme kender ingen nedre grænse.

En ting har Frank Jensen dog fat i: København og Danmark kan ikke løse alle verdens problemer. Kapitalismen har udspillet sin rolle som et progressivt system og vil fra nu af kun bringe konflikt og social armod til bordet. Frank Jensens forslag løser intet, det forsøger blot at feje problemerne ind under gulvtæppet. Der er behov for at tage fat på kampen mod det system, der fordømmer mennesker til et usselt liv som pantsamlere, og kæmpe for en verden hvor mennesker kan få et værdigt liv og vi ikke længere skal slås om krummerne.

[Gå med i kampen - gå med i Revolutionære Socialister]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.