Forside nr20 WEBLeder: Tillykke og SKÅL – fristes man til at tilføje for Lars Løkkes skyld – med regeringens ét års fødselsdag. Vi håber ikke den kommer til at fejre mange flere, for der er ikke meget at fejre, med mindre man sidder på de danske direktørgange.

Det første år har været fyldt med angreb på arbejdere, unge, pensionister, arbejdsløse, flygtninge og miljøet. Det ser kun ud til, at der kommer mere af samme skuffe med nedskæringer både i kommuner og i finansloven, hvor regeringen udover de ”sædvanlige” nedskæringer skal finde penge til kampfly og skattelettelser. Som en nylig undersøgelse påpegede, bliver Finansministeriets økonomiske redegørelser på forunderlig vis langt mere pessimistiske op til finanslovsforhandlinger, mens de bliver mere positive op til et valg. Hvis vi skal tro på den seneste redegørelse, så er regeringen godt i gang med at forberede befolkningen mentalt gennem pessimistiske prognoser for dansk økonomi.

Det er dog ikke bare fiflen med tal, der får økonomien til at se elendig ud. Ifølge økonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, har dansk økonomi været i en elendig tilstand i ti år. ”Vi har som økonomer været jubeloptimister, for dansk økonomi har år efter år skuffet i forhold til, hvad vi forventede,” siger Steen Bocian og videre: ”Vi har nu haft lave vækstrater i så mange år, at man med fuld ret kan tale om en dansk vækstkrise. I Europa er det kun Grækenland, Cypern, Kroatien og Portugal, der har haft lavere vækst end Danmark i perioden fra 2006 til 2015” (Politiken 02.04.16). Dansk økonomi befinder sig i en blindgyde.

Krisen i økonomien afspejler sig i en krise på alle niveauer af samfundet, også i regeringen, der er en passende afspejling af et kapitalistisk system, der er sygt helt ind til marven. Ud over Lars Løkkes utallige skandaler om fusk med bilag er allerede to ministre blevet tvunget til at gå af: Carl Holst og for nylig Eva Kjær Hansen. Men det må skorte på ”talent” i Venstre-lejren, for Carl Holst fik ikke længe på bænken, men er allerede vendt tilbage som minister på trods af, at politiet er i gang med at undersøge anklager mod ham for ulovlig brug af offentlige midler.

Eliten lever i sin helt egen verden, hævet over loven, med penge gemt i skattely over hele verden. Selvom ingen ministre har været nævnt i Panama-papirerne, lever de ikke i mindre grad efter deres eget moralkodeks. Senest er det kommet frem, at finansminister Claus Hjort har ”glemt” at indberette støtte til sin valgkamp. Støtten til Claus Hjort kom fra regeringens virkelige bagmænd: erhvervslivet, gennem pengeklubben ”liberalt erhvervsforum”, hvis medlemmer er anonyme. Gennem støtten køber de sig ikke bare indirekte indflydelse på regeringen, men direkte adgang til personlige møder med ministeren. Og regeringen har hele vejen igennem været tro mod sine bagmænd.

Ikke mange andre end erhvervslivet er glade for regeringen, der i hæsblæsende fart gennemfører uhyrlige stramninger for flygtninge og af indvandrerpolitikken for at dække over den upopulære nedskæringspolitik. Stramningerne er som et narko for regeringen, for den kan ikke stoppe, da det vil åbne Pandoras æske for den vrede og frustration, der eksisterer under overfladen blandt de danske arbejdere og unge.

I Frankrig ser vi lige nu, hvordan situationen kan skifte skarpt og pludseligt: for få måneder siden blev Front Nationale største parti i regionalvalgenes første runde – i dag er Frankrig lammet af strejker og massedemonstrationer.

Regeringen har ikke meget at støtte sig til. Alligevel bliver den ved - den minder om tegneseriefiguren, der bliver ved at løbe ud over skrænten i det rene ingenting. Først da figuren kigger ned, falder den. At Lars Løkke og co. kan få lov at løbe at godt stykke tid endnu, er absolut muligt, da ingen af de andre partier opsætter nogen reel opposition. Men situationen kan hurtigt skifte og regeringen kan få en gave, de hverken forventer eller ønsker sig.

Bragt i Revolution nr. 20, juni-juli 2016. Tegn abonnement og få bladet 10 gange om året fra 100 kroner.

[Gå med i kampen - gå med i Revolutionære Socialister]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.