1I går blev den nye bog fra Forlaget Marx ”Introduktion til Marxistisk økonomi – fra basale begreber til moderne kriser” præsenteret af forfatteren Rob Sewell på Københavns Universitet. Mødet blev holdt af Marxistiske Studerende på CSS, Center for Sundhed og Samfund, og interessen var stor. 70 mødte op for at høre Rob Sewell holde foredrag, hvor han kom ind på den aktuelle økonomiske situation globalt, hvor et nyt krak er i horisonten.

2Rob forklarede, at verdensøkonomien befinder sig i hvad borgerlige økonomer kalder ”sekulær stagnation”, eller med andre ord en organisk krise. Kapitalismen befinder sig i en blindgyde, hvor de indbyggede modsætninger trækker økonomien ind i en ond spiral, i stedet for at føre samfundet fremad. Overalt i verdensøkonomien er der, hvad der i borgerlig terminologi kaldes overkapacitet, hvad Marx kaldte overproduktion. Kapitalismen er det første system i historien, hvor der kommer kriser, når der er for mange produkter – ikke for mange i forhold til hvad der er brug for, men for mange i forhold til hvad der kan sælges til en profitabel pris.

4Efter Robs indledende foredrag var der debat og spørgsmål, hvor mange deltog især med spørgsmål om alternativet til kapitalismen. Rob forklarede, at Marx aldrig skitserede et alternativ fuldt ud, men pegede på, at løsningen skal findes i et opgør med kapitalismens hovedmodsætninger: nationalstaten og den private ejendomsret til produktionsmidlerne, ved at arbejderklassen overtager de vigtigste dele af økonomien og demokratisk planlægger den efter behov og ikke profit. Flere og flere borgerlige økonomer begynder at støve Marx af og anerkender vigtigheden af hans analyse, men Rob Sewell understregede, at marxisme ikke bare er en analyse, men en revolutionær teori for at forandre samfundet. Han afsluttede med at opfordre alle, der ønsker at kæmpe for en socialistisk revolution, til at gå med i den Internationale Marxistiske Tendens, som han er en del af.

4Mødet på CSS var en god start på lanceringskampagnen som Rob Sewell fortsætter de kommende dage i København, Århus og Roskilde. 

Missede du mødet på CSS, så kom til et af vores andre møder: Nørrebro den 4., Aarhus den 5. og RUC den 6. november.

Bogen ”Introduktion til marxistisk økonomi – fra basale begreber til moderne kriser” kan købes hos forlaget Marxoekonomi bog omslag cover

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.