(læs mere om nedskæringerne i kommunerne på vores tema-side)

Byrådet i Århus har forhandlet besparelserne. Resultatet er slående. Det er børn, unge, ældre og det blomstrende kulturliv, der tager slagene, der i første omgang er udstukket fra regeringen og nu ført til fulde af et bredt byrådsflertal med socialdemokraternes Nicolai Wammen i spidsen.

Anders Fogh må være glad. Glad for de århusianske politikere, som upåvirket af de 15.000 vrede demonstranter, der mødte op på Rådhuspladsen d. 12 september, har fedtet rundt med deres lommeregnere og diskuteret sig enige om hvor mange millioner, der skal spares på alle de offentlige områder.

Nedskæringerne har medført massive protester især indenfor børneområdet, hvor der skal spares 160 millioner kroner. Allerede tirsdag d. 12 september var de første pædagoger gået i strejke. Efterhånden kom flere til - støttet af forældre, der spontant gik i gang med forældreblokader for at forhindre personalet i at komme på arbejde. Situationen eskalerede hurtigt, og nu 14 dage efter bliver ca. halvdelen af kommunens institutioner blokeret af forældre og på resten strejker personalet.

Pædagogernes strejke bliver støttet af de pædagogstuderende, der i solidaritet og i protest mod forringelser af deres fremtid, har valgt at blokere seminarierne og nedlægge undervisningen.

I de sidste 2 uger har pædagoger og pædagogmedhjælpere holdt møder og happenings og demonstrationer dagligt. I torsdags samledes 4.500 medlemmer af BUPL og FOA i Arenaen for at diskutere den videre vej frem. Det blev med overvældende flertal og enorme klapsalver vedtaget, at fortsætte strejkerne i hvert fald indtil onsdag d. 27, hvor der igen bliver afholdt stormøde, imod protesterne fra lederne af FOA og BUPL.
Stormødets krav er, at alle besparelser bliver taget af bordet, og at budgetforliget bliver taget op til genforhandling.

Det er dog ikke kun pædagogerne og pædagogmedhjælperne, der har været på gaden. Der skal spares 20,3 mio. på kultur og borgerservice. Her er det især beslutningen om nedlæggelse af Åby bibliotek og lukning af "Huset", der har vakt harme. Onsdag d. 20. september var der ca. 7.000 borgere, der igen mødte op på Rådhuspladsen i protest mod lukningen af "Huset". "Huset" er et unikt sted, hvor byens kunstnere og alle almindelige mennesker kan komme og benytte sig af forskellige værksteder og tilbud. Det har årligt 100.000 brugere. En lukning af "Huset" er et hårdt slag mod byens kulturelle liv.

Der skal også spares på sundhed og omsorg - 119 mio. kr. Dette betyder udover en generel forringelse af pleje og omsorg, at man nedlægger 3 lokalcentre. Det har fået byens ældre til at protestere. Torsdag d. 21. september mødte 200 gamle op på Rådhuspladsen med kørestole og rollatorer for at vise deres utilfredshed. Der bliver i øjeblikket mobiliseret for en demonstration d. 4. oktober, hvor de ældre igen vil gå på gaden med bannere og slagord.

På Folketingets åbningsdag d. 3. oktober vil der være landsdækkende demonstrationer imod regeringen og dens nedskæringspolitik. Mange kommuner landet over, står i den samme situation som Århus. De lokale byråd skal spare pga. de stramme vækstrammer fra regeringens side. Protesterne i Århus har spredt sig til de omkringliggende kommuner. Bl.a. Silkeborg og Skanderborg og i Aalborg har pædagoger, lærere og elever strejket, demonstreret og besat skoler. Dette er den rigtige vej frem. For det første må det gøres klart, at pædagogerne i Århus ikke alene kan få fjernet alle besparelserne. Alle andre ansatte i den offentlige sektor, som bliver ramt på lige fod med pædagogerne, må også gå på barrikaderne.

Det stærkeste våben imod besparelserne i kommunerne og i sidste ende mod regeringens usociale velfærdspolitik er en forening af protesterne på tværs af kommuner og fagområder. Dette gælder også det private område. Forringelserne er ikke kun et angreb på arbejdere i den offentlige sektor. Det er et angreb på alle arbejdere i Danmark.

Kampen er først lige begyndt, den må fortsættes, indtil besparelserne bliver taget af bordet. De offentligt ansatte i hele landet må gå i strejke i protest, og de privatansatte med LO i spidsen må indkalde til national sympatistrejke. Med 86 milliarder i statskassen er der absolut ingen grund til at spare. De århusianske pædagogers kamp er vores alles kamp for et anstændigt arbejdsliv og for ordentlig velfærd. Protesterne må samles nationalt - så vi kan stoppe regeringens asociale nedskæringspolitik.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.