(læs mere om nedskæringerne i kommunerne på vores tema-side)

I går samledes over 700 vrede borgere i Roskilde kommune til demonstration imod nedskæringerne i kommunen. Der var offentligt ansatte, der var pædagoger, der var forældre og der var børn. Nedskæringerne vil ramme de ansatte i den offentlige sektor og børnenes vilkår i institutionerne forringes.

Jeppe Krommes Ravnsmed (læs interview) stod som konferencier for arrangementet og lagde hårdt ud med at lægge op til debat om hvordan nedskæringerne mest effektiv stoppes og opreklamerede mødet for alle offentlige ansatte den 6. september på Amtsgymnasiet i Roskilde. Spørgsmålet gik på, om vi skal demonstrerer mere, holde flere konferencer eller bruge arbejdsnedlæggelser for at tvinge nedskæringerne af bordet.


Der blev holdt taler, råbt kampråb og sunget. Selvom kampråbene ikke blev råbt så højt. hoppede og dansede hele Stændertorvet alligevel, da der afslutningsvis blev råbt ”dem som ikke hopper, de elsker [Anders] Fogh.”

Roskildes socialdemokratiske folketingsmedlem Mette Gjerskov var den første på talerstolen. Hun holdt en meget opildnet tale, hvor hun forklarede hvordan kommuneaftalerne vil ramme alle arbejdende mennesker i Roskilde kommune og resten af Danmark. Dernæst opfordrede hun regeringen til at komme ud, og se hvordan forholdene er på børneinstitutionerne og skolerne. Denne tale var om noget en løftet pegefinger til regeringen og en kamplinie toppen af Socialdemokratiet kunne lære meget af. Socialdemokraterne i Roskilde-kommune har magten til at føre en offensiv og udfordrer regeringens nedskæringspolitik i kommunerne. De kommende budgetforhandlinger vil vise, om de har modet til det. Regeringer, der giver stramme budgetter, kan sagtens besejres af lokalpolitikere med støtte i befolkningen. Det så man for eksempel klart i Liverpool i 80'erne (læs Liverpool 1984 - en by som turde kæmpe). Der var desuden også taler fra en pædagog og en repræsentant fra BUPL.


Demonstrationen afsluttedes med fælles sang af ”Når jeg ser et rødt flag smælde”, som blev sunget højt udover Stændertorvet. Efter demonstrationen gik folk hver til sit, men med alvorlige miner i ansigtet. Desuden blev flere tilbage for at samle underskrifter imod nedskæringerne og imod lukningen af ”Den åbne klub” og for at snakke om demonstrationen og hvad der vil ske videre.

Fremtidsperspektiver
Demonstrationen i dag markerede starten på kampen imod nedskæringerne i Roskilde kommune. De kommende uger vil vise, om vi er stand til at vinde den. Hvis alle der var til demonstrationen, går hjem og taler med deres familier og deres kolleger for at drage dem ind i kampen, vil bevægelsen stå rigtig stærkt næste gang, der skal protesteres.


Spørgsmålet er ikke, om der er utilfredshed og kampvilje nok, men hvilke midler vi er villige til at tage i brug for at vinde kampen. Vi må huske på, at de nedskæringer, der i dag regner ned over kommunerne ikke er de første nedskæringer, men kommer oveni mange års nedskæringer.

Vi må huske på, at statsministeren har erklæret, at han ønsker at omdanne Danmark fra socialstat til minimalstat. Vi må huske på Thor Pedersens arrogance, da han under kommuneaftaleforhandlingerne i foråret kaldte kommunerne for krævende og egoistiske.
Vi må huske på demonstrationen den 17. maj, der bragte 100.000 på gaden for at kæmpe mod nedskæringerne i den offentlige sektor (det såkaldte velfærdsforlig). Vi må huske på hvordan dette fjernede nogle af nedskæringerne fra velfærdsforliget. Vi må ud fra vores erfaring og fornuft forberede os på en kamp, der vil afgøre vores egen, de offentlige ansattes og den kommende generations fremtid.


Vi må diskutere det spørgsmål Jeppe Krommes-Ravnsmed indledte demonstrationen med; hvad er det næste skridt i kampen? De offentlige ansatte i Roskilde vil i de kommende dage stille sig selv spørgsmål om hvordan fremtiden vil blive, hvilke konsekvenser nedskæringerne vil få og hvordan vi kan kæmpe imod dem. Det eneste svar vi kan give dem med herfra, er, at de skal tro på deres egen styrke, tro på solidariteten med de kæmpende i andre kommuner, byg tillidsmandsnetværk internt i kommunen og over kommunegrænserne, og forbered jer på at kæmpe for jeres egen, jeres børn og jeres forældres fremtid.

Det kommende efterår vil se et afgørende slag i kampen om vores alles velfærd. Den borgerlige regering har længe været på korstogt imod velfærdsstaten. I foråret forberedte den befolkningen på endnu et nedskæringsinferno. Den har lagt op til et vigtigt slag om fremtidens velfærd. Demonstrationen i Roskilde i dag var det første tegn på, at vi er mange, der står klar til at kæmpe med alle midler imod dette nedskæringsmareridt.Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.