En appel fra Alan Woods

Kære venner,

I årevis har bogmessen i Madrid været en af højdepunkterne i Spaniens kulturelle liv. Tusinder af mennesker, almindelige borgere med et ønske om at læse, at lære, at udvide deres intellektuelle horisonter og berige deres liv, er flokkedes om bogmessen. I en mangfoldighed af stande, har de, ved siden af de store forlag, kunne finde et væld af små specialiserede forlag, dedikeret til en lang række emner, fra religion til politik, fra kunst til musik, fra filosofi til esoterik.

Det var præcis denne fantastiske kulturelle variation, der gav bogmessen sin brede appel. Den tilfredsstillede alle slags interesser og holdninger. Den var et levende eksempel på demokrati i praksis.

Men nu er denne gode demokratiske tradition blevet bragt i fare. Komiteen, der organiserer bogmessen, har besluttet, på den mest egenmægtige og udemokratiske vis at udelukke Fundacion Federico Engels, den eneste stand på messen, der er specialiseret i produktion og slag af marxismens klassikere og moderne marxistisk litteratur.

I en tid hvor socialismen og marxismens ideer stod overfor en hidtil uset syndflod af bagtalelser internationalt, har Frederik Engels forlaget stået fast og er fortsat med at udgive marxistiske værker, og konstant udvide dets katalog og modtage international anerkendelse. Interessen for forlagets udgivelser vokser hurtigt i Latinamerika – et faktum der bemærkelsesværdigt blev demonstreret ved Havana bogmessen i januar i år. Mellem dem, der har beundret dets arbejde, er Hugo Chavez Frias, Venezuelas præsident, der ved flere lejligheder har kommenteret positivt på bøgerne udgivet af forlaget i hans ugentlige TV-program, Alo Presidente.

De sidste ni år, har forlagets stand tiltrukket et meget stort antal besøgende: aktivister fra arbejderbevægelsen, veteraner fra kampen mod Franco-diktaturet, unge mennesker interesseret i at lære om marxismen, eller bare folk, der var nysgerrige efter at læse bøger, der er blevet angrebet så ofte og så hadefuldt og skarpt af samfundets ledende lag.

Det er velkendt, at tilstedeværelsen af forlaget på messen har været en kilde til stor irritation for det ledende lag fra starten, og at der er blevet lagt stort pres fra sektorer tæt på PP [det højreorienterede parti, der udgjorde regeringen før valget i 2001] og de store forlag for at udelukke dem fra messen. Op til nu havde de ikke succes. Men dette år, uden advarsel eller konsultation blev forlaget bandlyst, selvom checken for betaling allerede var blevet indløst!

Hvorfor blev dette skridt taget? Højst sandsynligt hang det sammen med det faktum, at Frederik Engels forlaget brød boykotten af Havana-bogmessen organiseret af de store forlag, og tog til Cuba for andet år i træk. Men den virkelige grund er højrefløjens ønske om at undertrykke politiske ideer, der er skadelige for dem. De kan ikke åbent forbyde marxistiske bøger, men de kan gøre det meget svært for folk at få adgang til dem.

Enhver, der har forsøgt at finde marxismens klassikere i de sidste år, vil vide, at det allerede er meget svært at få fat i dem. De store forlag vil ikke udgive dem, eller hvis de lejlighedsvis udgiver en af Marx’ bøger (glem alt om Lenin, Trotskij eller Rosa Luxembourg), vil de tage så uhyrlige priser, at unge mennesker ikke har råd til dem.

Frederik Engels forlaget er nu det eneste forlag i Spanien, der udgiver og udbreder værker af Marx, Engels, Lenin, Trotskij og Luxembourgs. Derudover, eftersom dette ikke er en kommerciel virksomhed, der kun interesserer sig for profit, men har den videst mulige udbredelse af marxistisk litteratur som formål, sælger det bøgerne til meget rimelige priser.

At udelukke forlaget fra messen er derfor tydeligvis af politisk karakter. Undskyldningen, der bliver givet af direktøren for messen på vegne af komiteen, er ekstremt mangelfuld, og vil ikke overbevise nogen, der ikke allerede er motiveret af et had til venstrefløjen og især marxismen.

Hvilke argumenter fremsætter de? De hævder, at listen over titler udgivet af forlaget er for lille. De siger, den består af mindre end 50 titler, men faktum er, at det er tæt på 100. De medregner ikke pamfletter og brochurer men kun bøger. Men titler som ”Det kommunistiske manifest” og ”Staten og revolutionen” er små bøger og brochurer, og er altid blevet udgivet i dette format af kommercielle forlag.

Lige meget hvad er dette en gennemskuelig undskyldning. I løbet af de sidste 9 år har forlaget regelmæssigt været til stede på messen, og dets katalog er vokset hvert år. Argumentet om katalogets størrelse forhindrede ikke forlaget i at opnå tilladelse til at deltage tidligere. Hvorfor skulle det bruges som en undskyldning for udelukkelse nu, når det har flere titler end nogensinde før?

For de store bogsælgere er Madrids bogmessen kun et middel til at tjene penge, (“messen er for at sælge bøger”, som Senor Teodoro Sacristan, bogmessens direktør elskværdigt forklarede mig i en telefonsamtale). Men for Madrids befolkning er det først og fremmest en kulturel aktivitet. For mange mennesker er det også den eneste mulighed, de har for at erhverve sig marxistiske bøger fra den ENESTE mulige kilde: Frederik Engels Forlaget.

Argumentet, at “andre stande sælger marxistisk litteratur”, er fuldstændig falskt. De store forlag har ingen interesse i at sælge marxistiske bøger. De hverken producerer dem eller fører dem på lager. Alle ved dette. Så udelukkelsen af forlaget fra bogmessen er faktisk et forsøg på at nægte folk adgang til marxismens ideer. Det er en helt klar politisk beslutning og er indirekte censur.

For omkring 30 år siden deltog jeg i kampen mod Franco-diktaturet. I de dage var der en liste over forbudte bøger, og marxister var tvunget til at arbejde undergrunds. Tre årtier senere står vi igen overfor censur – ikke direkte og åbent censur, men en indirekte, udspekuleret og hyklerisk censur udøvet af store virksomheder, der ejer og kontrollerer alle de vigtigste afsætningssteder for trykte ideer, fra bøger til daglige aviser.

I dag er alle massekommunikationens midler i hænderne på folk, der støtter det kapitalistiske system og er imod socialismen. Men dette ser ikke ud til at være nok for dem. De ønsker, at nægte selv det mindste rum for dem af os, der fortsætter med at forsvare socialismens ideer. De må ikke lykkes. De vil ikke lykkes.

Den skandaløse beslutning at udelukke marxismen fra Madrid bogmessen er ikke et isoleret tilfælde. Det er en del af en generel offensiv fra den spanske højrefløj mod venstrefløjen. PP og dets allierede Den Romersk Katolske kirke har lanceret et hidtil uset angreb på den socialistiske regering. De kan ikke acceptere det faktum, at PSOE vandt sidste valg, og at det spanske folk stemte massivt for at sætte dem fra magten. Lige siden er de begyndt at agitere for at vælte den demokratisk valgte regering med andre midler.

Dette bør ikke overraske os. Højrefløjen i Spanien har en fuldstændig foragt for demokrati. Dette år er jubilæet for Borgerkrigen, hvor de selv samme kræfter væltede republikken og indsatte et diktatur, der næsten varede et halvt århundrede, smadrede arbejderklassen, kvalte demokratiet og paralyserede alt kulturelt liv. Den herskende klasse i Spanien havde det meget komfortabelt med dette og ser tilbage med nostalgi på de tider. Højrefløjens retorik og især Kirkens i nyere tid indeholder et ekko af Francoismens sprog i fortiden.

Det er tydeligt for alle, at beslutningen om at udelukke marxismen fra Madrid bogmessen er politisk motiveret og er blevet taget under pres fra de samme højreorienterede kræfter. Det må blive ydet energisk modstand, ikke bare fra venstrefløjen, men fra alle der værdsætter demokratiske rettigheder og ytringsfrihed og af alle dem, der ønsker at se et sundt, levende og mangeartet kulturelt liv i Spanien.

Selv det mindste angreb på demokratiske rettigheder må klart afvises. Hvis dette ikke gøres, vil socialismen og demokratiets fjender blive opmuntret til at foretage yderligere og mere alvorlige angreb. Vores slogan må være: et angreb mod en er et angreb mod alle!

Fra disse spalter appellerer jeg til alle medlemmer af arbejderbevægelsen, både i Spanien og internationalt, om at hæve jeres stemmer i protest mod denne egenmægtige og udemokratiske censurhandling. Jeg appellerer til alle fagforeningsmedlemmer, socialistiske og kommunistiske, til progressive kunstnere og intellektuelle og til alle ærlige demokrater om at protestere imod et skandaløst forsøg på at give venstrefløjen mundkurv på og sætte tiden tilbage.

Forsvar demokratiske rettigheder!
Gå imod forklædt censur!
Støt Frederik Engels Forlaget!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.