Når socialister snakker om økonomi, er det for at kunne analysere, hvor samfundet er på vej hen. Vi gør det ikke for at være "kloge", men fordi økonomien bestemmer en utrolig stor del af folks hverdag. Hvis økonomien går dårligt, mister folk deres arbejde, lønningerne bliver sat under pres, og politikerne prøver desperat at skære i velfærden. Det er præcis, hvad der sker i dag.

De borgerlige økonomer i banker, på børsen og hos de store medier har længe sagt, at økonomien skam har det fint, og at nedskæringer, fyringer og afmontering af velfærden bare var "mindre justeringer", og at vi kunne vente et opsving hvert øjeblik det skulle være. Det er bare ikke sket.

"Eksperter" afsløret
Væksten i den danske økonomi er på vej mod det ynkelige. De borgerlige økonomer har påstået, at Danmark var noget særligt og ikke ville blive påvirket af den globale økonomiske nedtur. De er nu påfaldende tavse. Hvis disse såkaldte "eksperter" var metrologer og hele tiden spåede strålende solskin før hagl, torden og snestorm, ja så var de hurtigt blevet fyret. Men hvis man siger, at kapitalismen fungerer fint, ja så er det altid muligt at få arbejde som "ekspert".

Gæld skal betales tilbage
Den økonomiske vækst i Danmark er nede på 1,2 procent. Sidste kvartal i 2002 var den på minus 0,1 procent. Og i første kvartal i år var den på 1,4 procent. Altså på overfladen en forbedring. Men det skyldes først og fremmest, at almindelige mennesker har lånt massevis af penge til lave renter. Problemet med gæld er bare, at det før eller siden skal betales tilbage. Hvilket kan være svært, hvis man pludselig bliver fyret fra sit arbejde.

Fyringsrouletten kører
Og det er der mange, der bliver for tiden. Produktionen af varer i Danmark er faldet med 1,6 procent i perioden fra marts sidste år til marts i år. Og der går ikke en dag, hvor man ikke kan læse om nye fyringer i aviserne. TDC har senest fyret 1.650, men også firmaer som Grundfos, Magasin og SAS minder os om massive fyringer. Inden for byggeriet står det helt galt til. Samtidig med at boligmanglen skriger til himlen, går mange bygningsarbejdere arbejdsløse. Mange fagforeninger melder om ledighedsprocenter på over 15 procent – og det i sommerperioden, der ellers er byggesæson.

Det officielle arbejdsløshedstal er på 5,8 procent, men alle i aktivering, på ufrivillig efterløn, dagpenge og så videre tælles ikke med. Derfor er det reelle tal væsentligt højere.

...så må man låne
I et forsøg på at fremstå som de arbejdsløses redningsmand har regeringen bevilliget en milliard til nyt byggeri. Det er selvfølgelig positivt. Men det er langt fra nok. Og pengene er taget fra næste års finanslov. For der regner regeringen med, at væksten bliver over det dobbelte af i dag. Hvor de får det resultat fra, står hen i det uvisse. Fakta er, at det er fri fantasi. Det engelske tidsskrift The Economist regner med, at den danske økonomi maksimum vil vokse med 2 procent i 2003. Men et realistisk bud er noget lavere, 1, 4 procent (som også er højt sat). Regeringen har ganske enkelt lavet et regnestykke fra fjerde klasse: Finansloven passer ikke, så må man låne.

Krise
Men låntagning og stor gæld vil blot gøre krisen endnu værre, når den rammer. Hvis man kan lære noget af økonomien i dag, er det, at kapitalismen er ude af stand til at udvikle samfundet i en positiv retning. Krisen vil blive overvundet på et tidspunkt, men de borgerlige kan kun gøre det ved brutale nedskæringer, fyringer og øget arbejdspres.

For en socialistisk politik!
Det kan ikke være rimeligt, at de danske arbejdere, unge og ældre skal betale for en krise, som ene og alene skyldes kapitalismens idioti. Hvis kapitalismen ikke har råd til gode hospitaler, skoler, ordentlige arbejdsforhold, boliger og arbejde til alle, så har arbejderklassen ikke råd til kapitalismen. Den danske arbejderbevægelse må gå forrest med krav om forbud mod fyringer, arbejde til alle og en massiv udbygning af velfærden. Hvis arbejderbevægelsen mobiliseres til kamp for denne socialistiske politik, bliver den uovervindelig.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.