146 kammerater deltog i vores "Pfingstseminar", en socialistisk ungdomslejr organiseret af den marxistiske tendens omkring Der Funke i samarbejde med adskillelige afdelinger af Ungsocialisterne (det østrigske DSU) og andre venstrefløjs organisationer

I gennem de sidste ni år, har seminaret udviklet sig til et af de største møder på den østrigske venstrefløj. Dette år, var det politiske program på seminaret domineret af debatten om bevægelsen mod pensions ’reformer’. I de sidste par uger, har vi set den største strejke i årtier. Fagforeningsledelsen var blevet presset til at mobilisere mod den borgerlige regerings planer. Men da vi tog af sted på seminar, erklærede præsidenten for østrigsk LO (ÖGB) ved en presse konference at det nu er op til parlamentet at beslutte over pensionsreformerne og at fagforeningerne ikke ville kalde til flere strejker. Og dette var bare efter den succesfulde strejke den 3. Juni hvor 1 million arbejdere demonstrerede deres vilje til at forsvare deres pensions reformer.

Men set I bakspejlet, var selve strejkedagen også dagen hvor tilbagetoget startede. Fagforeningerne var nemlig ikke klar til at organisere masse demonstrationer. I de fleste tilfælde holdt de arbejde inde ved arbejdspladserne. Det ser ud til at denne kamp havde nået et punkt hvor fagforenings bureaukratiet var bange for flere mobiliseringer. Det næste skridt kunne kun havde været at kalde til en generelstrejke som flere ledende lærlinge og fagforeningsaktivister havde krævet.

Under seminaret havde vi adskillelige workshops og plenum diskussioner hvor vi prøvede analysere situationen, men også mere generelle spørgsmål relateret til vores fagforeningsarbejde (marxistisk teori om strejker, arbejderklassen, fagforeningerne i det 21. århundrede, privatisering, etc.)

I plenum debatten den sidste aften forklarede Jordi Martorell fra In Defence of Marxism at disse angreb på vore rettigheder er et klart internationalt fænomen. I et hvert europæisk land ser vi samme process. Hele den økonomiske situation tvinger den herskende klasse til at angribe velfærdsstaten. Østrig står bare i den samme situation som Frankrig, Italien, Grækenland, Spanien, Tyskland, etc. Den brutale måde, hvorpå borgerskabet angriber arbejderklassen fører til social polarisering og opsving i klassekampen. Strejkebevægelserne i mange europæiske lande beviser dette.

Andreas Kollross, formanden for Ungsocialisterne (DSU i Østrig, red.), pointerede at arbejderbevægelsen må udvikle et politisk alternativ til den herskende klasses program. Vi må beskatte de rige, for at forsvare velfærdsstaten. Han sagde også at disse strejker, selv om de var end i nederlag, har været meget vigtige fordi de har ændret bevidstheden hos den østrigske arbejderklasse.

Peter Haumer, en erfaren fagligt aktiv marxist, der repræsenterede ”Der Funke”, forklarede behovet for en bred debet inde i hele arbejderbevægelsen, for at diskutere erfaringerne fra denne kamp. Ungsocialisterne har et stort ansvar i at tage initiativ til denne debat, og i at fremsætte et marxistisk synspunkt i fagforeningerne og arbejderungdommen. Kammeraterne fra ”Der Funke” vil sprede disse ideer i de kommende uger og måneder inde i fagforeningerne og på arbejdspladserne. Fra vores synspunkt, kunne denne debat blive startpunktet for dannelsen af en militant venstrefløj inde i den østrigske arbejderbevægelse.

Alt I havde vi 21 workshops; Marxisme og kvindekamp, hvad er trotskisme, hvad er stalinisme, individuel terrorisme, hvilket program for ungsocialisterne, revolution i Latinamerika, Venezuela, krig og fred på det indiske subkontinent, og meget andet.

Et af højdepunkterne på seminaret var rapporten fra marxisternes arbejde i Pakistan af kammerat Sadaf fra PTUDC. Hendes tale var imponerende. Efter mødet donerede kammeraterne 300 euros til PTUDC.

Efter denne begivenhed, gav Gix Buchinger, en erfaren aktivist i socialist bevægelsen og kendt sanger, en koncert med traditionelle arbejdersange. Stemningen var virkelig fænomenal, og nåede sit højdepunkt da MisterIskra begyndte at rappe.

Ved dette seminar bød vi også to kammerater fra Slovenien velkommen, som nu også skal til at opbygge en marxistisk tendens i deres land.
På grund af den høje kvalitet i de politiske debatter var det helt klart det bedste seminar vi nogensinde har haft. Dette reflekterer de erfaringer som mange kammerater har draget efter deres deltagelse i antikrigsbevægelsen, strejkerne mod pensionsreformerne, og mange andre begivenheder. Dette weekends seminar var et vigtigt skridt fremad i opbyggelsen af marxismens styrke i Østrig.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.