Efter at Mogens Lykketoft blev valgt til formand for Socialdemokratiet, er det ikke gået fremad for partiet. Den interne uro og manøvrerne i toppen er ikke stoppet, men er tværtimod blusset endnu mere op på det sidste. Der har været vrøvl om fordeling af poster, og senest så vi Karen Jespersens afgang som socialordfører i protest mod Lykketofts måde at lede arbejdet på. Offensive politiske udmeldinger, der kunne give konkrete svar på de problemer, den danske arbejderklasse har, har man ikke set noget til.

En ny meningsmåling fra Greens viser nu klart, at Lykketoft i hvert fald ikke endnu har vist sig som den, der kan samle og føre partiet fremad. Ifølge målingen er Socialdemokratiet på bare én måned gået 3 procentpoint ned og ligger nu på 24,6 %. Det svarer til et tab på 7 mandater, og det er et dårligere resultat end ved katastrofevalget i 1973.

Selvfølgelig er der kun tale om en meningsmåling, og de taler som bekendt ikke nødvendigvis altid helt sandt – men tendensen er tydelig for enhver. Den nuværende linje i arbejderklassens største parti er en linje, der ikke appellerer til almindelige arbejdere. Det er en i bund og grund borgerlig linje, der frastøder flere og flere, og som ikke tilbyder noget som helst svar på de problemer, som folk går og slås med. Lykketoft repræsenterer ikke nogen anden kurs end den hidtidige, som jog vælgere og medlemmer væk under Nyrup, og det er det, der kommer til udtryk i den fortsatte nedgang, og den fortsatte støtte til Venstre og de andre borgerlige partier – der er jo ikke noget alternativ. Hvis nedgangen for partiet skal vendes, så er det ikke mere magtkamp blandt topbureaukraterne, der skal til – det kræver, at almindelige arbejdere og unge går ind og udfordrer den borgerlige linje i partiets politik med et socialistisk program.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.