I propagandaen mod det svenske socialdemokratiske velfærdssamfund i 60'erne og 70'erne indgik ofte påstanden om, at andelen af selvmord var højere i Sverige end i andre lande.

Nu er der resultater fra seriøse forskere, som tyder på, at selvmordsfrekvensen er højere under borgerlige regeringer. Det ene studie er foretaget ved Sydneys universitet og undersøger forholdene i New South Wales, Australien, i perioden 1901-2000.

Det viste sig, at selvmordsfrekvensen var højest, da delstatsregeringen såvel som den føderale regering var konservativ, og lavest da Labour-partiet sad på begge regeringsposter. Forskellen var så stor som 40% blandt kvinder og 17% blandt mænd. Forskerne havde da taget hensyn til andre faktorer, som kunne indvirke, såsom tørke, krig, økonomiens udvikling og så videre.

Et andet forskningsprojekt, fra Bristols universitet, behandlede Storbritannien i samme periode og kom frem til et lignende resultat. De kom frem til, at der blev begået 35.000 ekstra selvmord under konservative regeringer - to for hver dag, de konservative sad ved magten!

En undersøgelse fra Skotland, som dækker en kortere tidsperiode, kom frem til samme resultat. Derimod har spørgsmålet om præsidentposten i USA ikke vist sig at have nogen effekt.

Forskerne drager den konklusion, at et samfund, hvor markedskræfterne får større spillerum, tilbyder mindre håb for størstedelen af befolkningen, og dermed øges sandsynligheden for selvmord. "Vi kan ikke kun tage hensyn til biomedicinske faktorer i sundhedsvidenskaben," siger sociologen Mary Shaw fra universitetet i Bristol til tidsskriftet Nature. "Vi må også se på, hvordan samfundet organiseres".

Begge undersøgelser er publiceret i Journal of Epidemology and Community Health, nr. 56, 2002, se http://www.jech.com og http://www.nature.com/nsu/020916/020916-17.html

Denne artikel er taget fra de svenske marxisters blad Socialisten, nr. 60, oktober 2002

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.