Arbejdere i det britiske sundhedsvæsen forbereder historisk strejkebølge

NHS

Victor Murray



2 minutter

Foto: Socialist Appeal

Det britiske sundhedsvæsen, NHS, står overfor den største krise i dets historie. Pandemien og den buldrende inflation, kombineret med mere end et årtis nedskæringer og privatiseringer, har bragt sektoren i knæ. Hvad der engang var kronen på værket i den britiske velfærdsstat, er i dag blevet til et mareridt for både arbejdere og patienter.

Arbejdsvilkår, bemanding og løn er blevet udhulet, og ventelisterne er nærmest uendelige med mere end 7 millioner patienter, der må vente på behandling. Det er derfor ingen overraskelse, at 40.000 sygeplejersker, en ny rekord, over det sidste år har valgt at forlade NHS, mens to ud af fem overlæger har planer om at forlade branchen inden årets udgang.

Situationen på gulvet er blevet så desperat, at en bølge af historiske strejkeaktioner nu er under opsejling fra en lang række faggrupper i sektoren. Sygeplejerskernes fagforening, der aldrig siden dens grundlæggelse for 106 år siden har været i strejke, er gået forrest og varslede i begyndelsen af november, at 100.000 sygeplejersker ville nedlægge arbejdet med et krav om en lønstigning på 19,2 %.

De kan snart få følgeskab af en række andre af deres kolleger i NHS, idet Storbritanniens største fagforrening, Unite, har udtrukket de 100.000 af deres medlemmer, der arbejder i sundhedssektoren, til en afstemning om strejkeaktion sammen med fagforeningen Unison, hvor 400.000 medlemmer skal stemme om, hvorvidt de vil nedlægge arbejdet.

Som Colenzo Jarrett-Thorpe, der er Unites forperson for ansatte i sundhedssektoren, udtalte:

»Strejken i hele NHS udvides, fordi vores medlemmer har fået nok. De ser det sundhedsvæsen, som de har givet deres liv til falde fra hinanden for øjnene af dem på grund af 12 års nedskæringer fra de Konservative. Sandheden er, at de ikke har råd til at udføre deres arbejde længere, men den her regering ønsker at skære yderligere i deres lønninger.«

Den britiske forening for læger (BMA) har ligeledes lanceret en afstemning om at gå i strejke. Det kommer oveni, at 10.000 ambulancechauffører i fagforeningen GMB allerede har stemt for at gå i sygeplejerskernes fodspor og nedlægge arbejdet.

Arbejdere i sundhedssektoren – ligesom resten af arbejderklassen – er med rette begyndt at konkludere, at det ikke er nok at bede høfligt om krummer. Politikerne uddeler klapsalver og pæne ord ad libitum, men skal arbejdere have en løn, der kan betale for bare de mest basale fornødenheder, kan det kun ske gennem strejker og klassekamp.

[BLIV ORGANISERET KOMMUNIST I RS]