Inflationen er i Europa blevet tocifret, lønningerne følger ikke med og arbejdsvilkår forværres. Mange lande står overfor en leveomkostningskatastrofe og arbejdere må kæmpe tilbage for at beholde deres levestandarder.
Dette gælder især i Storbritannien som på få årtier er gået fra at være en af de mest stabile lande til, på dialektisk vis, at blive en af de mest ustabile. Som følge er en vidtrækkende strejkebølge brudt ud og selv ikke-organiserede arbejdere har sat foden ned.
Denne sommer gik omkring 40.000 arbejdere i transportsektoren, fra fagforeningen RMT i strejke. Siden hen er mange andre arbejdere blevet inspireret til at følge trop og tage strejkeaktion for at forsvare deres løn og arbejdsforhold.
Som resultat har fagforening efter fagforening erklæret at de har til hensigt at gennemføre strejkeafstemninger. Allerede nu er mange gået i strejke: Havnearbejdere, læger, universitetslærere, advokater, buschauffører, byggearbejdere,
115.000 arbejdere i det britiske postvæsen og flere.
Der er en voksende erkendelse i hele fagbevægelsen af, at “arbejderklassen er tilbage”, og med RMT-generalsekretær Mick Lynchs ord, at »vi nægter at være fattige længere.«
Der er også blevet lanceret kampagnen “Enough is enough!” (“Nok er nok!”, red.), som har til formål at stoppe leveomkostningskatastrofen. Kampagnen kræver en reel lønstigning og en mindsteløn på 15 pund i timen, en stor reduktion af energiregningerne, en afslutning på fødevarefattigdom og ordentlige boliger til alle. Kampagnen er blevet modtaget med stor entusiasme og der er allerede blevet holdt store møder og de- monstrationer over hele Storbritannien. Og flere planlægges.
Den britiske arbejderklasse strækker sine muskler og som reaktion på det konservative partis trusler om lovindgreb mod de mange offentligt ansattes strejker, er der startet diskussioner om behovet for en generalstrejke. Endnu engang hjemsøger den militante arbejderbevægelses spøgelse den europæiske herskende klasse.
Den britiske herskende klasse er hunderædde for denne udvikling, som den borgerlige avis The Sun kaldte for »klassekrig,« og det gør de ret i at være, for kampen er kun lige begyndt.