Arbejdskampen på HOFORs byggeri spreder sig – hvor er Frank Jensen?

Bio4 blokade

Jonas Foldager



3 minutter

– Vi har siden onsdag morgen besluttet at gå i strejke i sympati med stilladsarbejdernes blokade af vores byggeplads. Et tjekkisk firma udfører stilladsarbejde uden de nødvendige kurser og til underbetaling. Det er social dumping. Betonbranchen har mindst lige så store problemer med social dumping, hvis ikke flere. Derfor støtter vi stilladsarbejdernes blokade af pladsen fuldt ud, udtaler Michael, der er talsmand for betonsjakket.

Stilladsarbejderne har aktioneret af flere omgange helt tilbage fra efteråret 2017. Årsagen er at HOFOR’s tjekkiske underentreprenør, K2 Leseni betaler sine folk 135 kroner mod de normale 220 kroner, ikke har indbetalt pension, og fordi kun 9 ud af 45 havde den nødvendige uddannelse til at bygge de komplicerede stilladser, der skal bruges på prestige-byggeriet.

Overborgmesteren havde pludselig ikke tid

For to uger siden blev kampen ellers afblæst efter nogle dages blokade, fordi HOFOR indgik en aftale med stilladsklubben om, at alle stilladsarbejdere skulle have den nødvendige uddannelse. Få dage forinden havde Københavns socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen offentligt udtalt sin støtte til de aktionerende stilladsarbejdere:

– Det er afgørende for mig, at der er ordentlige forhold og arbejdes efter reglerne på kommunale byggepladser. Vi har meget høje standarder i vores kommune, og de omfatter selvfølgelig også de selskaber, som vi ejer. Vi forventer, at vores selskaber går aktivt ind i kampen mod social dumping, skrev Københavns overborgmester til Avisen.dk, efter stilladsarbejderne havde aflagt rådhuset et besøg.

Men siden da er tingene fortsat som før: – Første gang vi strejkede, havde vi fat i Frank Jensen. Og han lod til at være meget lydhør. Men nu har han ikke tid, siger han. Stilladsklubben er i gang med at skrive til bestyrelsesmedlemmerne for at informere dem om situationen, fortæller Michael, talsmand for betonsjakket.

Flere ugler i mosen?

Endnu har der ikke været nogle arbejdsulykker. Officielt i hvert fald: – Vi har ikke haft tiltro til, at sikkerheden har været i orden, forklarer Michael og fortsætter: Der er dog ikke registreret nogen ulykker, men alligevel vi har set én blive båret ud. Han forsvandt bare, og vi har ikke set ham igen.

Der er ekstremt mange firmaer og underentreprenører involveret i byggeriet, hvilket gør det svært at følge med i, hvad der foregår. Nu er andre fagforeninger, som fx Metal, også begyndt at undersøge forholdene, for det ser ud som om, at det ikke kun er stilladsarbejderne der bliver underbetalt.

De omtrent 30 betonarbejdere på byggeriet har ikke tænkt sig bare at se passivt til:

– Det er rystende, at det er kommunen selv der gør det her. Til medierne siger politikerne én ting, men lige så snart medierne er væk – så foregår alt skidtet alligevel. Politikerne kan ikke være uvidende om, hvad der foregår. Vores tilgang er, at vi hjælper stilladsarbejderne indtil konflikten er løst, slår Michael fast.

Der indbydes til “solidaritetspølser” over kulgrill i morgen den 5. maj kl. 13.00 på blokaden for enden af Vindmøllevej. Alle er velkomne. Kom og støt op og få en snak, om hvad det hele handler om.

Se mere på https://www.facebook.com/stilladsen.dk

Støt de strejkende ved at indbetale på mobilepay 52794894.