Enhedslistens årsmøde: socialisme i modvind

rødt flag Madrid may day375

Karen Larsen



4 minutter

Midt i maj holdt Enhedslisten årsmøde. Den overordnede konklusion på årsmødet er, at ledelsen fører an i at rykke partiet ind mod midten, mens den socialistiske politik lever en trang tilværelse.

Opgøret med det gamle principprogram er langt mere end et opgør med ”støvet sprogbrug”. Selvom toppen hårdnakket påstår, at de ikke rykker mod midten, er det tydeligt i udtalelser fra toppen.

I et interview med Johanne Schmidt Nielsen umiddelbart før årsmødet, sagde hun bl.a: ”Jeg tror ikke på det der med at sidde i en røgfyldt kælder og lege skrivebordsgeneral og planlægge i detaljer, hvordan det perfekte samfund ser ud. Og for øvrigt tror jeg ikke på, at der er noget, som hedder det perfekte samfund. Et samfund vil altid forandre og udvikle sig. Men det er vigtigt at have et politisk kompas, som kan give retning.” (15.05.14, Information).

I interviewet undveg hun at pege på nødvendigheden af et opgør med kapitalismen eller at sige noget konkret om vejen frem mod socialismen, men viste, at hun blot vil pille og justere lidt ved det eksisterende samfund.

Mod midten

Årsmødets vel nok vigtigste spørgsmål var det nye program. Allerede forrige år blev det besluttet, at der skulle vedtages et nyt program, og en dertil nedsat gruppe kom med et forslag. Efter dette fulgte flere alternative forslag og ændringsforslag (læs på marxist.dk for analyser af programforslagene). Som forudset blev det ledelsens forslag, som blev stemt igennem af de delegerede på årsmødet. Med det nye program har ledelsen taget endnu et skridt mod midten ved i væsentlig grad at tillægge spørgsmål som behovet for en revolution, hvor kapitalismen væltes og erstattes af socialisme, samt spørgsmålet om statens klassekarakter mindre betydning.

Selv om den officielle forklaring på, at der var behov for et nyt program, gik på, at det gamle var svært at forstå og gammeldags i sproget, er det blevet brugt til at ”normalisere” Enhedslisten og gøre programmet mere ”spiseligt” for de andre partier og ”offentligheden”.

Dobbelt-medlemskab

Et andet af de mere kontroversielle forslag, som årsmødet skulle tage stilling til, var spørgsmålet om, om man som medlem af Enhedslisten har lov til, samtidig at være medlem af andre partier og politiske foreninger. Forslaget blev stillet af en gruppe folk fra partiets højrefløj, som ønsker et opgør med de medlemmer, der er organiseret i fx Internationale Socialister og som må siges at høre til på partiets venstrefløj.

Hovedbestyrelsen anbefalede at stemme forslaget ned – hvilket også blev udfaldet til årsmødet. Men der er ingen tvivl om, at en del af Hovedbestyrelsen helst ser disse folk ude af partiet, men har vurderet at et opgør på nuværende tidspunkt ville risikere at ende i, at ledelsen blev stemt ned. Det er dog tydeligt, at IS’ tilstedeværelse kun lige bliver tålt, og at det ikke er en kamp, som der er sat et punktum for endnu. Efter årsmødet er retorikken omkring IS blevet endnu hårdere end før årsmødet og al kritik anses for kættersk – en atmosfære der ikke kan andet end at skræmme nye medlemmer væk. Hele spørgsmålet må ses som en del af ”normaliseringen” af partiet, hvor man som ledelse må have styr på tropperne, for at kunne ses som en politisk partner, de andre partier kan regne med.

Kritik nødvendig

Når vi kritiserer Enhedslisten, er det ikke for at pege fingre og ej heller ud fra et ønske om at stille partiet i et dårligt lyst. Vi støtter Enhedslisten, som det mest venstreorienterede parti i Danmark og et parti med et stort potentiale. Men det er nødvendigt at være ærlig. Hvis Enhedslisten i det lange løb skal komme til at spille en vigtig og i sidste ende ledende rolle i arbejderklassen, må der et kursskifte til. Tilliden til politikerne er halveret de sidste 2 år og er nede på 36 procent (Altinget.dk). Enhedslisten burde appellere til de 60 procent af danskerne, der har mistet tilliden til systemet i stedet for at forsøge at tilpasse sig det. Det kræver en modig tilgang med klare og konkrete svar og fremsættelsen af et helt alternativt system, socialisme.

 Denne artikel har været bragt i Socialistisk Stabdpunkt nr. 94. Du kan tegne abbonement her