Valg i Venezuela – Solidaritetsmanifestation og møde


Hands Off Venezuela



4 minutter

Den 7. oktober er der præsidentvalg i Venezuela. Valget står mellem den socialistiske præsident Hugo Chávez og hans borgerlige modkandidat Capriles. Under Chávez har befolkningen oplevet enorme forbedringer. Fattigdommen er mere end halveret, ekstrem fattigdom er faldet med over 70%. Venezuela har som kun det andet land i Latinamerikas historie udryddet analfabetisme (Cuba var det første, Ecuador er det tredje). Der er blevet indført et godt, gratis og offentligt sundhedsvæsen, metroer og jernbanebyggerier er sat i gang, store landbrugsarealer er blevet fordelt ud til fattige bønder og bondekollektiver, kulturen blomstrer, to satellitter er blevet sendt ud i rumment og statslige investeringer og nationaliseringer forsøger at udvide Venezuelas industri for at føre landet ud af århundreders underudvikling. Ofte sker dette under direkte demokratisk kontrol af arbejderne på fabrikkerne. Demokrati og ytringsfrihed blomstre som aldrig før i Venezuela. Landet har i dag verdens mest udvidet demokrati, noget selv den tidligere præsident i USA Jimmy Carter har måtte indrømme. Dette er blot en lille del af alle de forbedringer der er sket under den igangværende revolution.

På den anden side står den borgerlige kandidat Capriles. Capriles ønsker at rulle alle disse forbedringer tilbage og give den superrige overklasse magten tilbage. I den delstat hvor han er guvernør var det første han gjorde at angribe alle sociale gevinster skabt under Chávez. Ofte bogstavelig talt, da fascistiske bander angreb cubanske doktorer sociale medarbejdere og sundhedskliniker. Capriles deltog selv under det blodige militærkup i 2002 hvor Chávez kortvarig blev væltet inden det venezuelanske folk væltede kuppet og fik løsladt Chávez. Dengang stod Capriles personligt i spidsen for et voldelig angreb på den cubanske ambassade og gjorde sig herunder skyldig i en række internationale forbrydelser. Capriles er notorisk kendt for sin tilknytning til voldelige og terroristiske grupper. En advokat der forsøgte at skaffe beviser til at få ham dømt ved en domstol blev dræbt da hans bil sprængte i luften. Allerede er Capriles valgkampagne præget af forsøg på at stifte voldelige uroligheder og provokere til voldelige sammenstød i et forsøg på at skabe episoder som han så kan bruge til at overbevise verdenspressen om at Chávez er en diktator.

På trods af alt dette er der ikke megen tvivl om valgresultatet. I stort set samtlige meningsmålinger står Chávez til at vinde med over 10 procents føring, i nogle meningsmålinger med op mod 30 procents førring. Dette er dog ikke gået igennem til de fleste internationale medier \”der spår et tæt valg\”. Dette er en del af en bevidst propaganda- og misinformationskampagne fra borgerskabet i Venezuela. De forsøger at skabe en stemning hvor i de kan påstå valgsvindel og muligvis forsøge et nyt militærkup. Dette har de forsøgt ved tidligere valg, med en vis succes i de internationale medier, på trods af at ingen beviser har kunne fremskaffes og at internationale valgobservatører har godkendt alle valgene.

I denne situation er det vigtigt at alle venner af den venezuelanske revolution viser deres solidaritet og går imod den internationale løgnkampagne. I den anledning arrangere vi i Hands Off Venezuela en række begivenheder op til valget.

Solidaritets manifestation med den venezuelanske revolution:

Torsdag d. 4. oktober kl. 17:30-18:00

arrangere vi en manifestation overfor den venezuelanske ambassade, Toldbodsgade 31. Her vil vi vise vores solidaritet med revolutionen, vores modstand imod et hvert kupforsøg fra højrefløjen og vores ønske om at revolutionen bæres frem til socialisme. Alle er velkommende og tag gerne flag og bannere med. Ønsker nogle at sige et par ord så kontakt os endelig.

Lignende arrangementer bliver for tiden arrangere verden over.

Besøg arrangementet på Facebook

.

Efterfølgende går vi fælles mod Studenterhuset, Købmagergade 52, 1150 København (lige ved Rundetårn) hvor Hands Off Venezuela i fællesskab med Marxistiske Studerende (www.marxstud.dk) afholder et debatmøde:

Valg i Venezuela – Perspektiv for revolutionen?

Torsdag d. 4. oktober kl. 19-21

: D. 7. oktober er der valg i Venezuela, hvor den venezuelanske revolution endnu engang vil blive testet. Chavez og hans parti, PSUV, står overfor en opposition der vil gå meget langt for at smadre revolutionen – rulle de tilvundne sejre tilbage for igen at tilgodese borgerskabet og de amerikanske interesser.
Hvad vil valget betyde for Venezuela? Hvor langt er revolutionen nået og hvad er dens begrænsninger? Hvad er vejen frem?

Andreas Bülow, der er, aktivt i Socialistisk Standpunkt, har boet i Venezuela i seks år og skrevet bogen \”Den Venezuelanske Revolution\” holder oplæg, efterfuldt af diskussion. Som altid slutter vi af med en enkel øl eller to.

Besøg arrangementet på Facebook
.

For yderligere info, kontakt os på:
Mail: hov.denmark@gmail.com
Mobil: 26156288 (hvis ingen svarer med det samme, så send en sms, så vender vi hurtigst muligt tilbage til dig)

Følg med i udviklingen på www.handsoffvenezuela.dk, www.handsoffvenezuela.org og www.venezuelanalysis.com