KUA: Blokaderne fortsætter




4 minutter

Mandag blokerede Engerom (engelsk, germansk og romanske studier) deres institutsadministration i protest imod nedskæringer. Tirsdag blev stafetten så givet videre til dansk, der ligeledes blokerede deres instituts administration.

Protesterne sker på baggrund af flere års massive nedskæringer der reelt har forvandlet mange studier til selvstudier og kraftigt forringet resten. I år er mange studier blevet reduceret fra 14 til 12 ugers semestre, uden at få flere timer pr. uge. Altså har man nu kun undervisning halvdelen af året, og antallet af timer pr. uge er faldet drastisk. Rasmus Dahl Vest studerer dansk på Kandidatdelens første år og fortæller, at han kun har seks timer om ugen til hans to fag.

”Timeantallet kan jeg på visse punkter forlige mig med, da jeg selv, i forlængelse af undervisningen, kan gå ud og opsøge mere viden. Men det kræver, at man er god til at være selvstuderende,” fortæller han og fortsætter: ”Det er okay, at undervisningen på mange måder kommer til at være som et selvstudium, universitetet handler om at være selvstændig. Men et godt studie kræver også, at man har dialog med underviseren. Et godt selvstudium kræver dialog og sparring med andre.” og det er der ikke plads til med seks timers undervisning. ”Det, der frustrerer mig mest, er så lidt tilgang til dialog, vi har (studerende og underviser imellem, red.). Altså, underviserne er villige, men det er svært, så hårdt som de er spændt for.” Den samme historie hører man fra mange andre studerende og på de fleste fag.

Smertegrænsen

Det lave timetal er frustrerende for de studerende der ønsker at en seriøs uddannelse. Ikke mindst er det frustrerende for folk på de humanistiske uddannelser at se, hvordan politikerne behandler dem. Andre uddannelser som naturfagene, CBS og de samfundsfaglige fag bliver også hårdt ramt af nedskæringer, men samtidig er det tydeligt, at det i ekstra grad er humaniora, det går ud over, når krummerne skal fordeles imellem fakulteterne. Det er endda ikke ualmindeligt, at høre de borgerlige ordførere udtale sig hånligt om flere af uddannelserne på humaniora og sige, at de burde lukkes. Rasmus udtrykker manges frustrationer da han siger, at ”Det, der frustrerer mig mest, er at jeg kan se, at mine venner på naturfagene har mere undervisning, fordi politikerne i naturfagene åbenbart har lettere ved at se den konkrete værdi af studiet.”

Foto: Niklas Zenius Jespersen

Det lave timetal skaber en dårlig prestige for de humanistiske fag og giver folk et indtryk af at det er useriøse lalle-studier: ”Det er som om, at vi skal sige undskyld, når vi møder andre. Man bliver tvunget til at forklare, at studiet er seriøst, når de hører, man kun har seks timer om ugen. Den pririotering, der er mellem forskellige studier kan ikke være rigtig. Hvis de virkelig mener, at vi ikke er et værdigt studium, hvorfor spiller de så ikke rent ud og siger det?”

Blokader

På EnGeRom er flere af studierne bange for at blive lukket. Helt så vidt er det endnu ikke kommet på dansk, men som Rasmus siger: ”Vi er nået til smertegrænsen. Jeg føler virkelig, at hvis vi reducerer undervisningen endnu mere, som på EnGeRom, så vil man ikke bare spænde ben for, men spolere uddannelsen.”

KUA_594847055

Mandag besluttede de studerende at lade blokaderne fortsætte som en stafet fra institut til instutet på KUA (Københavns Universitet Amager). Som sagt har EnGeRom og Dansk blokeret henholdsvis mandag og tirsdag. Onsdag er det Institutetet for Kunst og Kultur (IKK) der tager teten op, og torsdag har SAXO-instituttets fagråd besluttet enstemmigt, at blokere også. TORS (sprogfag) overvejer også at blokere, og på fredag klokken 14 er der indkaldt til fællesmøde på KUA i Café Mødestedet, for at diskutere de videre protester. Her forventes det, at det bliver vedtaget at lave en fælles blokade af KUA’s centraladministration onsdag den 23. marts. Samme dag holder de pædagogstuderende stormøde i protest imod, at deres semester også er forkortet til 12 uger. Ligeledes er der på RUC (Roskilde Universitet) og på humanora på Århus Universitet begyndt at blive snakket om der også skal blokeres her.

Protesterne har også fået opmærksomhed og støtte uden for de studerende selv. Flere underviserer er mødt op til blokaderne med støtteerklæringer, og Dansk Magisterforening (DM, den fagforening der dækker de fleste af studierne på KUA) har mødt op, støttet protesterne og hjulpet med at arrangere dem.

Det er enormt vigtigt, at flere enkelstående fagråd og grupper som på EnGeRom, har taget initiativet op, men det er også klart, at der er en stemning for, at protesterne spredes videre ud, blandt andet til flere studier og fakulteter. Som Rasmus slår fast ”Det er nødvendigt at sprede protesterne, og særligt informationen om dem, ud så hurtigt så muligt, hvis vi vil have noget ud af dem. Vi opnår kun noget, hvis vi fremstår som en samlet front. Og det vil vi gerne.” Som han udtrykker det: ”Jeg skammer ikke mig over det, jeg studerer, men jeg skammer mig over de vilkår, jeg studerer under.”