Om Venezuelas såkaldte lukning af medier


Niklas Zenius Jespersen, Hands Off Venezuela



3 minutter

Flere borgerlige medier i såvel Danmark som internationalt rapporterer for tiden om, at Venezuelas myndigheder vil lukke 34 medier, heraf 32 radiostationer og 2 tv-stationer. Øjensynligt skulle disse lukninger foregår for at lukke munden på kritikere af Chavez.

Endnu engang viser disse artikler mediernes lemfældige forhold til sandheden og kildekritik når det gælder Venezuela.

I artiklerne står der at: “Venezuelas telekommunikations-myndighed, Conatel, har besluttet at lukke 32 private radiostationer og to regionale tv-stationer.” Dette er forkert. Conatel har på ingen måde besluttet at lukke 34 medier, faktisk har de ikke lukket et eneste et. Det, de har besluttet, er at inddrage deres sendetilladelse til at bruge det offentlige net. Altså inddrage den tilladelse som de kan søge om til at sende på det net som er ejet af staten. Det betyder blot, at disse 34 medier for fremtiden må bruge de samme kanaler som mange andre private medier, for eksempel TV3 i Danmark, gør brug af, nemlig parabol-, kabel-, og internet-tv og radio.

RCTV

Det samme gælder i øvrigt for det berømte/berygtede RCTV. Også her påstod de borgerlige, at tv-kanalen blev lukket, dette på trods af at kanalen faktisk stadig sender over kabel-tv (sjovt nok påstår de på deres kabel live-tv at de er blevet lukket…).

Der er dog en vigtig forskel på sagen om RCTV og de 34 medier der nu får inddraget deres sendetilladelse på det offentlige net. Mens RCTV fik fjernet deres sendetilladelse pga. deres aktive deltagelse og organisering af militærkuppet imod Chávez i 2002, så får disse 34 medier simpelthen fjernet sendetilladelsen fordi de faktisk ikke har nogen sendetilladelse! De har alle i ca. 30 år, sendt på det offentlige net uden længere at have en lovlig sendetilladelse, faktisk er det den tidligere borgerlige regerings medielov, som de har forbrudt sig imod og ikke Chavez regeringens medielov.

Det er også vigtigt at pointere at disse medier ikke er forfulgte og bevidst udvalgte. Sagen er, at Venezuelas myndigheder er i gang med at gennemgå informationerne og arkiverne om medier i Venezuela. Her faldt man over disse 34 medier, der ikke overholder loven og ikke har gjort det længe. Ifølge de venezuelanske myndigheder pga. en af følgende ting:

  • At sendetilladelsen er udløbet og/eller mangel på fornyelse af tilladelsen indenfor den lovbestemte tidsperiode.
  • At den tilladelses-ansvarlige/ejer er død eller frafald af den ansvarlige/ejer af tilladelsen
  • Mangel på en lovlig overførsel til en ny tilladelses-ansvarlig/ejer (altså den person der har fået udstedt tilladelsen).

Ingen har kunnet modbevise disse påstande eller komme med dokumentation på at disse 34 medier skulle besidde en sendetilladelse. Af samme grund har ingen af de 34 medier forsøgt at føre sagen ved en domstol, sådan som de har ret til.

Antallet af medier er vokset

Udover dette så er det vigtigt at fastslå, at der stadig er 1078 TV og radiostationer i Venezuela (206 af dem er under revision for øjeblikket). 65 procent er private, 10 procent er offentlige og 25 procent er lokale medier. Faktisk har myndighederne under Chávez øget antallet af medier, der kan sende på det offentlige netværk. For eksempel har 181 flere private FM radiostationer fået sendetilladelser i Chávez’ regeringsperiode.

Se flere informationer på myndighedernes egen erklæring her (på engelsk).

De borgerlige i hele den imperialistiske verden bruger en enorm propaganda maskine for at forsøge at udstille Chavez som en diktator og hans regering som totalitær. Dette gør de for at forsøge at forhindre, at revolutionen i Venezuela skulle inspirere andre undertrykte folk over hele verden til at gøre oprør. Dette gør de fordi, de er bange for den venezuelanske revolution og den inspiration, den er for alle verdens arbejdere, fattige og undertrykte. Det er ud fra denne frygt i borgerskabet, at medie-manipulationen imod Venezuela stammer, og denne manipulation er enorm og over alt i medierne i Danmark og internationalt. Stik imod alle de journalistiske principper om neutralitet, kildekritik og objektivitet.