Forsvar SU’en!




3 minutter

Den borgerlige regering har gjort det igen. Deres skattekommission foreslår, at SU’en skæres ned, så studerende kun skal kunne få SU i fire år, selv om de går på et studie, der tager meget længere tid.

Baggrunden er, at de borgerlige vil lave skattelettelser på 35 milliarder. Sidste år gav de skattelettelser på 10 milliarder til de rigeste danskere, men det mener overklassen åbenbart ikke er nok.

SU’en allerede for lav

Allerede nu er SU’en latterligt lav. Selv om det er et fuldtidsjob at studere, bliver de fleste studerende tvunget til at tage lån eller arbejde ved siden af studiet. På den måde fungerer de unge som billig arbejdskraft for arbejdsgiverne, der dermed kan presse lønniveauet ned for andre arbejdere. I stedet for nedskæringer er der brug for en SU, der svarer til mindstelønnen for en arbejder.

De borgerlige ministres børn, kan måske nok klare sig uden SU, med penge fra mor og far. Men for almindelige unge er det en katastrofe. Forslaget om at skære i SU’en vil føre til, at unge fra arbejderklassen bliver frataget muligheden for at få en uddannelse som læge, ingeniør eller gymnasielærer. Det er en skandale.

Krisen gør ondt værre

Den økonomiske krise har allerede betydet, at arbejdsløsheden blandt unge er begyndt at stige. Ungdomsarbejdsløsheden er på vej tilbage. I den sammenhæng er det endnu mere vanvittigt at skære i unges muligheder for at uddanne sig.

Det er ikke kun de unge på universiteterne, der står for skud i denne tid. Antallet af unge, der ikke kan finde en praktikplads er stigende. Der er indgået 27.545 uddannelsesaftaler fra 1. januar til 30. september 2008. Det er et fald på 6 procent i forhold til samme periode i 2007. Det svarer til 1.719 unge. Med andre ord er kapitalisternes økonomiske krise direkte skyld i, at tusindvis af unge ikke kan få en uddannelse.

Protestmøder
Allerede nu er der organiseret protestmøder imod de borgerliges SU-angreb. Der er organiseret møder for de studerende på i hvert fald Københavns Universitet, Århus Universitet og på Roskilde Universitetscenter..

I København arrangerer de universitetsstuderende protestmøde på ”Kommunen”, CSS, bygning 12 klokken 16.

I Århus er der protestmøde på Universitetet i morgen, torsdag den 4. februar klokken 14 i Studenterrådets lokaler, Bygning 1420, Nordre Ringgade 3.

Pres de borgerlige tilbage
Det er afgørende, at protesterne bliver så store og slagkraftige som muligt, og at de forbindes med fagbevægelsen og arbejderpartierne. De borgerlige må presses til at æde sit eget forslag i sig igen.

SF og SFU har allerede markeret, at SU-angrebet er skandaløst og må fejes af banen. Der er brug for, at arbejderbevægelsen står sammen og kræver, at hverken studerende eller arbejdere skal betale for den økonomiske krise, som overklassen og deres system har skabt.

Det er rimeligt at sænke skatten for arbejdere, men pengene må tages fra virksomhedernes profitter.

Den borgerlige regering havde ingen skrupler over at forære 100 milliarder til bankerne. Nu mener de, at der ikke er råd til at unge tager sig en uddannelse. Det er et lyslevende og klart bevis på, at vi lever i et klassesamfund, og at de borgerlige er overklassens regering.

  • Afvis angrebene på SU’en – for en SU til at leve af!
  • Tag pengene fra overklassen – nationalisér bankerne!
  • For en samlet arbejderbevægelse imod den borgerlige politik!