Demonstration imod lukning af Gentofte Brandvæsen


Redaktionen



4 minutter

I dag, mandag den 26. januar kl. 17.00 arrangerer Brandfolkene i Gentofte Brandvæsen fakkeltog foran Gentofte Rådhus på Bernstorffsvej 159, hvor kommunalbestyrelsen drøfter lukningen af det lokale Gentofte Brandvæsen og udlicitering af opgaven til det private Falck. 108 års brandslukning og ambulancekørsel med lokale folk kan derfor snart være slut.

Socialistisk Standpunkt støtter selvfølgelig fuldt op om brandmændenes kamp for at sikre den offentlige velfærd, deres egne arbejdsforhold og lokalbefolkningens tryghed.

Lukningen af det lokale brandvæsen og udliciteringen til Falck er på den ene side et udtryk for det konservative flertal og venstres liberalistiske ønsker om at styrke det private erhvervsliv på bekostning af den almindelige befolknings velbefindende, men samtidig er det også et forsøg på at afslutte en ubehagelig sag om det Tetra-radiosystem det borgerlige flertal indkøbte i Gentofte. Et system der gang på gang har svigtet, svigt der blant andet har kostet 2 mennesker livet.

Da brandmændene kritiserede forholdene blev de ”sat på plads” af de borgerlige og de mest udtalte kritikere blev fyret eller chikaneret af kommunen og brandchefen. Denne sag har været stærkt upopulær blandt mange i Gentofte og kunne koste det konservative flertal dyrt ved næste valg. Det er i denne sammenhæng man skal se de borgerliges ønske om hurtigt at skaffe denne sag af vejen og få vasket deres hænder rene.

I den anledning vælger vi at genudgive et læserbrev der blev bragt i forkortet udgave i Villabyerne den 31. Oktober 2007 om sagen, skrevet af tidligere folketingskandidat for Enhedslisten i Gentofte, Niklas Zenius Jespersen. Niklas er i dag aktiv i SF-Gentofte og skriver jævnligt for avisen Socialistisk Standpunkt.


Vi støtter brandmændene

Tetra sagen er simpelthen en skandale. Den samlede opposition har flere gange været ude og hårdt kritiseret Hans Toft og det konservative flertal for deres håndtering af sagen, og selvom Enhedslisten endnu ikke har nogen pladser i kommunalbestyrelsen, har vi tidligere (bl.a. igennem Arne Würgler i Beredskabsstyrelsen) deltaget i denne kritik.

Det er endnu ikke lykkedes kommunen at sammensætte en uvildig undersøgelseskomite, som borgerne, brandmændene og oppositionen kan have tillid til. Faktisk er der mange ting i undersøgelsesgruppens sammensætning samt det faktum, at arbejdsgrundlaget er hemmeligholdt, der mest af alt tyder på at det endnu engang bliver en renvaskning af tetra systemet, de konservative og kommunen generelt.

I Enhedslisten Gentofte (ELG) bakker vi fuldstændig op om Brandfolkenes Organisations (BO) beslutning om at forlade undersøgelsesgruppen. Ligeledes bakker vi op om BO og resten af oppositionens kritik af den manglende uvildighed i undersøgelsesgruppen. Også hos ELG kræver vi en ny gruppe sammensat – uden folk, der allerede har været indblandet i sagen og uden firmaer med økonomiske interesser i sagen.

Men dette er ikke nok. Jeg mener, at borgmester Hans Toft, teknisk direktør Trine Holmberg og brandchefen har handlet så grotesk i denne sag, især i forhold til deres trusler imod de brandmænd, der har turdet kritisere system, at de burde overveje, om tiden ikke er inde til, at de burde tage deres gode tøj og gå. Suspensionen af Michael Brandt er fuldstændig uacceptabelt. Ytringsfriheden skal også gælde for de ansatte i det offentlige, og hvis kommunen fortsætter med at true de ansatte med personalesager og fyringer, så håber jeg, at brandmændene og Brandfolkenes Organisation vil være parat til at kæmpe, demonstrere og om nødvendigt gå i strejke for at forsvarer deres rettigheder.
Hvis dette skulle ske, er vi i Enhedslisten Gentofte parat til at stå side om side med dem, og vi vil tilbyde vores fulde støtte både politisk, aktivistisk og økonomisk, bl.a. i form af at organisere støttegrupper.

Denne sag viser med al tydelighed, hvor vigtigt demokrati og ytringsfrihed på arbejdspladsen er. Hvis brandmændene selv havde haft indflydelse på, hvordan stationen kørte, kunne denne skandale have været forhindret og måske kunne to menneskeliv være reddet. Som socialister tror vi netop på et meget mere demokratisk samfund, end det nuværende. Et samfund, hvor der er demokrati og ytringsfrihed på arbejdspladserne og hvor arbejderne (i dette tilfælde brandmændene) i samarbejde med brugerne og de folkevalgte, bestemmer. Denne sag er et eksempel på, hvor relevante de socialistisk idéer om et altomfattende demokrati, stadig er.

Niklas Zenius Jespersen
Folketingskandidat for Enhedslisten i Gentofte


Skriv under imod lukningen af Gentofte Brandstation

Læs brandmændenes indkaldelse til demonstrationen på deres støtte-gruppe på Facebook

Læs kommentar til lukningen fra fagforeningen FOA’s, der organiserer de kommunale brandfolk