Røre på KTS Tuborgvej


Majid Atik og Frederik Ohsten



4 minutter

Lærermangel, dårlige maskiner, mangel på værktøj og årevis med nedskæringer møder modstand fra lærlingene. Torsdag formiddag besluttede industritekniker-lærlingene på Københavns Tekniske Skole på Tuborgvej at afholde et fagligt møde for at diskutere, hvad man kan gøre ved situationen.

Mødet var ikke planlagt i forvejen, det var kommet i stand på nærmest spontan vis da flere elever fik nok af lærermanglen dagen forinden. Men det tog ikke lang tid før grundforløbet og alle hovedforløb hold bakkede 100 procent op om tiltaget.

Dette krævede hverken gode talere, smarte reklamer eller hypnotisører og andre manipulerende personer. Problemerne var tydelige for alle, og det krævede bare en plan for kamp før mobiliseringen fik sit eget liv.

Omkring 30 lærlinge deltog i mødet. Stemningen var tyk af utilfredshed, og det tog ikke lang tid før alle deltog i diskussionen af problemerne på skolen.

Problemerne kom på bordet

”Der er ikke nok teorilokaler,” nævnte en lærling.

”Lærerne gør hvad de kan, men de er overbebyrdede,” sagde en anden.
En lærling forklarede: ”Der mangler også folk til at reparere maskinerne”.

”Lærerne er blevet bedre, men det gør det svært, at man skal vente 20 minutter på en skydelære. Der burde være en hjælpelærer til at svare på spørgsmål,” var der en der supplerede. En lærling gjorde opmærksom på, at han havde brugt halvanden time på at finde et gevind, fordi der kun er et enkelt eksemplar af alting.

Diskussionen blev konstant afbrudt af tilråb og udbrud som: ”Der er brug for ordentlige lokaler” og ”vi sidder på gangen!”

Alle folk, der tror på myterne om, at lærlinge er passive og kun interesserer sig for bajere og biler, burde opholde sig to minutter til et af lærlingenes møder. Kun en person, der er både blind og døv vil kunne undgå at opfange den imponerende, elektriske energi og vilje til at kæmpe for bedre forhold, som de udviser.

En lærling forklarede, at det ville være nemmere, hvis værktøjet var tilgængeligt, men at det koster penge.

Møde med uddannelseslederen

”Vi er fire, der er medlemmer af SF Ungdom. Vi har lavet en udtalelse. Det er vigtigt at få opbakning gennem partierne til vores kamp for at få flere penge til uddannelserne, også gennem Metal,” sagde en lærling og præsenterede en udtalelse. Den blev enstemmigt vedtaget.

Foto fra lærlingenes møde torsdag.

Lærlingene sendte en delegation til skolens uddannelsesleder og besluttede derefter, at de ville vente på ham i kantinen. De ansatte i kantinen undrede sig først over, hvad der var på færde, men de udtrykte deres støtte efter lærlingene havde forklaret situationen. Det viser, at almindelige arbejdere støtter lærlingenes kamp for bedre forhold, hvis der bliver mobiliseret. Derfor er det vigtigt, at lærlingenes sag tages op i fagbevægelsen, særligt i Metal.

Da uddannelseslederen dukkede op fik han en grundig forklaring af de elendige forhold, som lærlingene skal uddanne sig under. Han lovede at købe mere værktøj men sagde samtidig, at skolens nuværende økonomiske rammer ikke tillod, at de kan ansætte flere lærere. Det var tydeligt, at lærlingene var ivrige efter at lufte deres utilfredshed over for uddannelseslederen.

Udbrud er ikke overraskende

Efter mødet med uddannelseslederen valgte lærlingene repræsentanter fra de forskellige forløb på skolen, og de vedtog at mødes og følge op på uddannelseschefens løfter. Mødet efterlod ingen tvivl om, at dette ikke er slut. Tværtimod er det bare begyndelsen. Flere lærlinge kom med forslag om at kontakte lærlinge på andre tekniske skoler, og det blev besluttet. Det sidste ord er langt fra sagt i denne sag. Efter mødet stod lærlingene i kø for at skrive sig op for at få information om aktiviteter i Industriens Lærlinge i Metal Ungdom Hovedstaden.

De borgerlige har sat selskabsskatten ned og smidt milliarder af kroner efter deres venner i bankerne, men når det kommer til velfærden er der ikke penge nok. Uddannelsessystemet, Sundhedsvæsnet, de sociale myndigheder og alle andre dele af velfærden har været angrebet – og det er klart at når man bliver angrebet bliver man nødt til at forsvare sig. Det er lige præcist det lærlingene gør i dag. Hvor mange gange skal man skrive klager? Hvor mange gange skal man prøve at forklare forholdene? Det er ingen overraskelse at der kommer et udbrud.

Men det er også vigtigt at fortælle at denne kamp ikke kan vindes på én skole. Problemerne er ikke begrænset til en skole, et fag eller et område. Så ud over det faglige er det i sidste ende et politisk problem. Det er et grundlæggende problem at et så udviklet samfund skal skære i levestandarden. Den største årsag til den her nedgang i levestandarden er den borgerlige regering og derfor bliver vi i virkeligheden nødt til at organisere kampen imod den borgerlige regering. Og de bedste til at gøre det er SF og SF’s ungdom, derfor må det være naturligt at lærlingene også melder sig ind i disse organisationer og fører kampen igennem dem.