SF Ungdom har lanceret en kampagne imod den borgerlige regering under overskriften “Der var et yndigt land”. Kampagnens fokus er især på bedre og ordentlig kollektiv transport og busbilletter, der er til at betale. Desuden bedre offentlige sygehuse og markante investeringer i uddannelsessystemet.
SFU har markeret sig som den ungdomsorganisation, der er gået klarest imod den borgerlige regerings angreb på velfærden. Det har gjort, at SFU har tiltrukket tusindvis af unge mennesker og er med sine ca. 3000 medlemmer Danmarks største politiske ungdomsorganisation. Det er det endelige svar til alle, der har hævdet, at unge i dag er ligeglade med samfundet og ikke interesserer sig for politik. Sandheden er, at unge i Danmark ikke interesserer sig for borgerlig politik.
Lærlingene må organiseres
Det samme gælder lærlinge og elever på tekniske skoler landet over. Altid bliver de skudt i skoene fra de borgerlige ‘meningsdanneres’ side, at de kun interesserer sig for biler og bajere, at lærlinge ikke “forstår sig på politik”, eller kun stemmer Dansk Folkeparti. En sådan påstand kunne ikke være længere fra sandheden. Problemet er, at der ikke har været en tilstedeværelse af arbejderpartiernes ungdomsorganisationer på de tekniske skoler. At lærlinge og elever på tekniske skoler vil kæmpe, har de bevist utallige gang, ikke mindst på Københavns Tekniske Skole på Tuborgvej, som vi har rapporteret flere gange i denne avis. Alt, hvad der behøves for at få lærlingene i tale er, at der er nogle der tager lærlingenes problemer op. Derfor er SFUs rundtur til tekniske skoler en god lejlighed til at organisere lærlingene og diskutere de problemer, som lærlinge møder i deres hverdag og give dem et socialistisk svar.
Angreb på ungdommens forhold
Der er masser at tage fat på med SFUs kampagne på de tekniske skoler. De borgerlige har afskaffet skolepraktikken. Det betyder, at mange elever bliver sat udenfor uddannelsessystemet, selv om de brænder for at lære et fag.
De borgerlige forsøger at undergrave de faglige uddannelser gennem indførslen af korte, specialiserede uddannelser til brødbager i stedet for rigtig bager, greenkeeper i stedet for gartner, kabeltrækker i stedet for elektriker, værktøjssliber i stedet for værktøjsmager, byggemontageteknikker i stedet for tømrer og så videre.
Klassepolitik
Den borgerlige politik er ikke en tilfældighed. De borgerlige partier er alle sammen blevet stiftet for at varetage forskellige grene af arbejdsgivernes interesser. Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, de Radikale og Liberal Alliance (eller hvad de hedder for tiden) er alle sammen støttet af arbejdsgiverne og de får deres penge fra bankerne og de store virksomheder.
Virksomhedsejernes partier – de borgerlige partier – fører en politik, der peger i retning af at fordele flere værdier væk fra arbejderne og den offentlige velfærd såsom børnehaver, skoler, sygehuse, idrætsfaciliteter og så videre. De arbejder i stedet for at få værdierne over til bankerne og de store virksomheder. Det sker gennem privatiseringer, udliciteringer, skattelettelser til erhvervslivet og de rige samt nedskæringer på den offentlige sektor.
Kapitalismen er problemet
De borgerlige skærer ikke kun ned af ideologiske grunde eller fordi de ønsker at sælge de statslige virksomheder til sig selv og deres venner. Nedskæringerne skyldes i sidste ende, at der i en kapitalistisk økonomi altid er tilbagevendende økonomiske kriser. Overklassen forsøger at lægge byrden for krisen på arbejdernes skuldre gennem øget arbejdspres, fyringer, lønpres og nedskæringer i den offentlige sektor. Angrebene på velfærden er en integreret del af en kapitalistisk økonomi.
Der er al god grund til at kæmpe for de krav, som SFUs kampagne fremfører. Kampagnen må tages op på alle landets skoler for at mobilisere så mange unge, som muligt imod den borgerlige regering. Der er brug for en samling i arbejderbevægelsen og dens ungdomsorganisationer for at komme af med de borgerlige og deres overklassepolitik og i stedet få en arbejderregering med socialistisk politik.