Af Kim Molbech
Guatemala: Fagforeningsleder brutalt myrdet
Den 15. januar blev lederen af havnearbejdernes fagforening i Quetzal, Pedro Zamora, angrebet og skudt ned af bevæbnede lejemordere, da han var på vej hjem efter at have hentet sine børn. Zamora stod i spidsen for fagforeningens forsøg på at stoppe privatiseringen af havnen i Quetzal, landets største og vigtigste, og havde sammen med andre aktivister været udsat for trusler og chikane. De resterende medlemmer af fagforeningens ledelse fortæller, at de efter mordet på Zamora har modtaget dødstrusler, og bliver fulgt af fremmede, når de forlader deres hjem.
International Trade Union Confederation (ITUC) og International Transport Workers Federation (ITF) har fordømt mordet, og kræver en fuld undersøgelse af dette seneste eksempel på fagforeningsundertrykkelse i Guatemala. Havnens ledelse har tidligere sendt bevæbnet politi efter fagforeningens ledere, og mistanken om at den er involveret i drabet kræves også undersøgt. “Dette grusomme drab vækker minder om de mørkeste dage i Guatemalas årtier af borgerkrig”, udtaler ITUC’s generalsekretær Guy Ryder, “…dette mord var planlagt og overlagt og havde til hensigt at sende et signal til dem, der tør stå frem og forsvare grundlæggende rettigheder”.
Guinea: Generalstrejke mødt med vold
En generalstrejke i Guinea tog en drastisk drejning, da en planlagt fredelig demonstration i hovedstaden Conakry den 17. januar først blev mødt med rigtige kugler og tåregas fra sikkerhedsstyrkerne, og senere blev angrebet af politiet, der skød gummikugler mod de demonstrerende.
Guinea’s to største fagforeninger the Guinean Workers Union og The National Confederation of Guinean Workers indledte den 10. januar en generalstrejke, den tredje indenfor et år, med krav om forbedrede levevilkår for befolkningen. Fagforeningerne peger på, at regeringen er skyld i landets økonomiske problemer og kræver, at præsident Lansana Conte træder tilbage. Conte kom til magten ved et kup i 1984, og har afvist at overdrage magten til en overgangs regering.
Strejken har lammet det vestafrikanske land, og har udløst gadekampe, hvor over 100 har mistet livet. Regeringen har svaret igen med et forbud mod offentlige protester, og bevæbnede soldater patruljerer nu i gaderne. Generelstrejken fortsattes dog, og som svar herpå indførte regeringen undtagelsestilstand. Conte prøvede at standse bevægelsen ved at udnævne en ny premierminister. Men det var først, da han i andet forsøg udnævnte Lansana Kouyate, at generelstrejken indtil videre er blevet indstillet.