10.000 gymnasieelever trodser silende regn




2 minutter

I dag trodsede over 10.000 gymnasieelever landet over den silende regn, og gik på gaden i protest mod regeringens nedskæringer. Både i Århus, Odense, Aalborg, Viborg og København var budskabet klart: Gymnasieeleverne finder sig ikke i flere nedskæringer!

Bertel Harder har dog forholdt sig helt tavs. At 10.000 mennesker går på gaden i protest mod hans politik, er åbenbart ikke noget, der rører ham.

Men demonstrationerne og aktionerne har alligevel nyttet. Der er blevet flyttet penge. Regeringen følte allerede for en uge siden presset, og prøvede at aflede bevægelsen med et par håndøre. Men der mangler stadig et stykke vej – der kommer stadig nedskæringer. At stoppe nu ville være en skam. Regeringen er presset og kampen kan vindes. Formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening i Københavns Kommune sagde i dag fra talerstolen, at dette kun var første halvleg. Der er helt klart brug for en anden halvleg – vindes kampen ikke nu, vil der komme flere elever i klasserne næste år. Konsekvenserne af dette kender alle – dårligere undervisning og mere stressede lærere.

Spørgsmålet er dog hvor lang pausen bliver, hvor anden halvleg fløjtes igang. Elevere og lærere har vist, at de er villige til at kæmpe. Bevægelsen mod regeringens nedskæringer kom fra bunden. Alligevel har hverken DGS eller GL fremlagt noget perspektiv for den videre kamp. Gorm Leschly, formand for GL, har flere gang udtalt at han ikke er ”helt tilfreds”, men at der ikke er mere man kan gøre. DGS kalder på deres hjemmeside også dagens demonstration for kulminationen på gymnasiernes kamp.

Niklas Zenius Jespersen – Gammel Hellerup Gymnasium




(download mp3)

Elever fra Christianshavns Gymnasium



(download mp3)

Men hvordan skal man kunne presse regeringen, hvis ikke der er en videre plan? Hvis de ved, at der intet sker de følgende dage og uger, hvis de ikke fjerner nedskæringerne, hvorfor skulle de så gøre det?

Gymnasieeleverne må presse DGS, ligesom lærerne må presse GL til at vise en vej frem. Organisationerne er til for at kæmpe for deres medlemmers interesser, og en ledelse vælges for at lede kampene. Det er ikke nok at elever og lærere viser der er utilfredse, kampen skal vindes. Det gøres nok ikke med en enkelt demonstration. Derfor er der brug for at organisationerne går forrest med en plan for koordinering, udvidelse og optrapning af kampen. I første omgang må dette indebære et nationalt møde for alle lærere og elever, hvor den videre kamp kan diskuteres og planlægges.

– Saml kampene!
– For en national konference for alle elever og lærere

Læs mere om Socialistisk Standpunkts perspektiv for gymnasiernes kamp her