Britisk LO: Nej til amerikansk indblanding i Venezuela




3 minutter

Fra handsoffvenezuela.org

Under et solidaritetsmøde i London onsdag d. 25 maj slog Frances O’Grady, vicegeneralsekretær for det britiske LO (British Trade Union Congress, TUC), fast, at forbundet er imod amerikansk indblanding i Venezuela. ”Vi er imod indblanding fra lande som USA i Venezuelas interne anliggender”, sagde O’Grady og tilføjede: ”jeg er glad for at kunne meddele, at i sidste uge blev TUC’s forretningsudvalg formelt enige om at viderebringe vores bekymring om USA’s hensigter, inklusiv trusler mod Præsidenten, til det britiske udenrigsministerium.

Hun udtrykte klart, at den britiske fagbevægelses officielle politik er at støtte den Venezuelanske regering imod alle udefrakommende trusler. ”Som fagforeningsaktivister forbeholder vi os absolut retten til at stå skulder ved skulder med den venezuelanske regering i vores modstand mod militære trusler eller enhver anden form for indblanding, mens vi på samme tid kritiserer enhver regering overalt i verden, hvis der sker unødvendig indblanding i arbejdende mennesker og deres fagforeningers interne anliggender”.

Dette var resultatet af et møde indkaldt for et par uger siden af ”Hands Off Venezuela”-aktivist og generalsekretær i Journalisternes Fagforbund (National Union of Journalists). Til mødet udtalte flere nationale repræsentanter fra UNISON, FBU, RMT, NATFHE, TGWU og GMB, med hvem vi har diskuteret fagbevægelsens situation i Venezuela, deres bekymring over den forøgede fjendtlighed i Washingtons udtalelser om Venezuela.

Med hensyn til forslaget, som den Venezuelanske arbejdsgiverforening FEDECAMARAS har rejst, om at starte en undersøgelseskommission under ILO for, at undersøge påståede krænkelser af fagforeningsfriheder, begået af den venezuelanske regering, forklarede Frances O’Grady i klart sprog, at britisk TUC ville arbejde imod det. ” Men for dem der vil stille spørgsmålet, og jeg foregriber begivenhederne, om TUC vil støtte Venezuelanske arbejdsgiveres forsøg på at indgive en klage til ILO mod den venezuelanske regering, må jeg gøre det klart: vi vil kæmpe imod et hvert forsøg på at gøre ILO til en politisk fodbold. Bekymringerne omkring Venezuela ser ærligt talt små ud i sammenligning med mordene og konspirationerne der finder sted hver dag i Colombia. På trods af dette er de colombianske fagforeningers krav om en undersøgelse, med opbakning fra Storbritanniens fagbevægelse og den Sydafrikanske regering, faldet for døve øren. Ja, vi er måske simple fagforeningsaktivister, men vi er ikke naive”.

Forslaget, der vil blive diskuteret på ILO’s Internationale Arbejderkonference d. 31/5 – 16/6, er blevet promoveret af den venezuelanske opposition, og særligt arbejdsgiverorganisationen FEDECAMARAS. Dette er samme institution, der deltog i militærkuppet mod Præsident Chavez i april 2002, og hvis formand, Pedro Carmona, var landets illegale diktator under det kortvarige kup. TUC’s modstand mod deres forslag vil helt sikkert veje tungt inden for den europæiske fagbevægelse, da deres medlemsorganisationer repræsenterer 6½mio arbejdere. TUC’s modstand til forslaget sker under stort pres fra den britiske arbejdsgiverorganisation CBI.

O’Grady opsummerede TUC’s standpunkt ved at forklare at: “den venezuelanske regerings bedrifter er meget imponerende og vi støtter dem. Og mens vi altid holder fast på vores ret til at udtrykke bekymring over fagforeningsfriheden, mener vi ikke at disse to standpunkter er modstridende og kan derfor gå hånd i hånd. Vi vil gerne lytte og lære meget mere fra vores venezuelanske søstre og brødre, og støtte dem i at bygge både social retfærdighed og fri organisering.

’Hands Off Venezuela’s’ tålmodige arbejde i Storbritannien over de sidste tre år har i allerhøjeste grad profileret Venezuela inden for fagbevægelsen. En række fagforeninger har allerede vedtaget udtalelser om Venezuela, og i dette års fagforeningskonferenceperiode vil flere britiske fagforeninger diskutere lignende udtalelser. Alt dette baner vejen for gennemgribende diskussion af Venezuela på den kommende TUC kongres i september.

Frances O’Gradys udtalelser kan høres her:

“>Del 2