Haderslev og Tønder sygehus – Endnu en del af velfærdssamfundet blev revet ned!


Michael Styrk



3 minutter

Da tankerne om at lukke Haderslev og Tønder sygehus blev luftet i foråret 2002, blev det mødt med voldsomme protester. I alt blev der samlet over 60.000 underskrifter i det tyndtbefolkede Sønderjylland mod lukningerne. I foråret blev der afholdt 4 store folkemøder omkring sygehusenes fremtid, hvor flere tusinde dukkede op for at forsvare de lokale sygehuse.

De store protester fik Venstres amtsborgmester Carl Holst til at bestille en såkaldt rapport, der skulle tage stilling til den fremtidige sygehusstruktur i Sønderjyllands amt.

Rapporten blev udarbejdet af firmaet Rambøll og de, der har læst den (på nær politikerne i amtsrådet) er overbeviste om, at rapporten er lavet efter instrukser fra amtsborgmesteren eller sundhedsudvalget i amtet. Rapporten er derfor blevet kaldt bestillingsarbejde.

Helt konkret ville Rambøll-rapporten lukke sygehuset i Tønder og mere eller mindre også i Haderslev. Alt skulle centraliseres i Aabenraa og Sønderborg, langt fra Tønder, Rømø, Haderslev og andre yderdistrikter i Sønderjylland.

Mandag d. 2. december skulle der så i amtsrådet endeligt tages stilling til den fremtidige sygehusstruktur i Sønderjylland. Et ændringsforslag gav Tønder sygehus 25 medicinske senge (indtil næste sparerunde), hvilket en overlæge fra sygehuset ikke mente, man kunne karakterisere som et sygehus, men snarere et plejehjem.

Amtsrådsmødet gik dog ikke helt stille af. Der var arrangeret busser med protesterende fra både Haderslev og Tønder. I alt dukkede omkring 100-200 op for at protestere ude foran amtsgården og efterfølgende at følge amtsrådsmødet.

Der var trængsel i amtsrådet og det var en fornøjelse at overvære det borgerlige flertal, der nærmest lignede en flok forskrækkede katte. De sad i deres fine jakkesæt og stirrede bittert ud i luften, mens de forsøgte at holde masken. Den gik dog ikke helt, flere gange sad de og rødmede, da de fremmødte med Tønder- og Haderslevegnens opbakning gav dem det røde kort.

Det gik så vidt, at amtsborgmesteren til sidst henstillede til, at der måtte være absolut ro. Det kunne ikke gå, at de kære folkevalgte ikke kunne sidde i fred og fjerne sygehusene. De repræsenterede jo folket, mente han…

Hvorfor?

Lukningen sker selvfølgelig for at spare penge. Sønderjyllands amt skal hvert år spare 60 mio. på budgettet. Det sker som en følge af Anders Foghs skattestop, der tvinger nedskæringspolitik ind i alle hjørner af Danmark. Nedskæringspolitikken blev startet af Socialdemokratiet i sin tid, mens tempoet blev skruet i vejret af det nye højreflertal. Kig evt. i nogle af vores andre artikler, om hvorfor nedskæringerne finder sted.

Foren protesterne!

I den seneste tid har der været mange protester! Specielt siden sidste forår, hvor unge og arbejdere for alvor kom på banen. I efteråret blussede konflikterne igen op, gymnasieelevernes strejke d. 5. september, “folkefesten”, pædagogstrejkerne og nu senest forskellige sygehusprotester i Sønderjylland og Århus.

Alle disse protester er protester mod forringelser af velfærdssamfundet. Stykke for stykke forsvinder velfærdssamfundet under os. Gang efter gang er vi ude for at markere vores utilfredshed. Men alle disse forringelser og stykker af velfærdssamfundet, der forsvinder, tager udgangspunkt i én og samme ting, borgerlig økonomisk politik, der i bund og grund går ud på at få almindelige arbejdere og unge til at bære byrderne for en kapitalisme, er ikke længere kan opretholde den velfærd, vi har tilkæmpet os.

Alle kampene har fundet sted som et resultat af den økonomiske politik, der bliver ført. Desværre har kampene lidt nederlag. Hvis vi ønsker at stå stærkere i kommende kampe, er der en ting, der er universel; at forene protesterne! Vi kæmper i bund og grund mod det samme; den borgerlige regering og den kapitalistiske økonomi. En samlet kamp mod dette, ville kunne redde både Haderslev og Tønder sygehus.