Arbejdspladsen har ordet: Nedskæringer i Horsens


Frederik Ohsten



2 minutter

Arbejdspladsen har ordet

Vi har talt med Charlotte Walkusch, pædagogmedhjælper på en skole i Horsens. Horsens kommune har besluttet at spare 68 mio. på det sociale område, heraf 28 mio. på børne- og ungdomsområdet.

“Det kan vi slet ikke acceptere”, siger Charlotte uden tøven. Hun har været meget aktiv i sin fagforening gennem den seneste tid. Begivenhederne i Horsens har heller ikke opfordret til passivitet. Kommunen bekendtgjorde tidligere på året, at de agtede at skære 20 mio. fra børne- og ungdomsområdet. Nu er det steget til 28 mio.

“Min arbejdsplads er speciel i Horsens, for vi bliver ikke skåret på. Men til gengæld skærer de de fleste andre steder”, siger Charlotte. Hun fortæller, at kommunen har lagt op til, at fyre ca. 60 pædagoger. “Og samtidig vil de sende 35 pædagoger ud i såkaldt jobtræning til halv løn”, fortæller en tydeligt engageret Charlotte. Hun snakker hurtigt og fortsætter: “Man kan jo frygte, at de vil fyre folk, for bagefter at aktivere dem i noget jobtræning, hvor de jo skal lave det samme, og på den måde spare penge.”

Charlotte kan fortælle om adskillige uhyrligheder i Horsens. Hun fortæller om pædagogerne i helhedsskolen, der bliver tvunget til at tage sig af dele af undervisningen. Hun fortæller om institutionerne for belastede børn, der bliver lukket af kommunen, under påskud af “en rummelig folkeskole”. Uden flere penge, naturligvis. Derudover fortæller hun om, hvordan de borgerlige forsøger at presse fagforeningen til passivitet.

“Der er mange medlemsmøder i BUPL og PMF for tiden. Der er minimum 500 til hvert eneste møde”, fortæller Charlotte. Folk har til møderne snakket om strejker, og om det kan betale sig. Tvunget af begivenhedernes gang besluttede de sig. Den 14. august nedlagde alle pædagoger og medhjælpere i Horsens arbejdet.

Imidlertid har de borgerlige, godt flankeret af lokalavisen, fokuseret på fagforeningens rolle i strejkerne. Det er nemlig forbudt for en fagforening, at opfordre til arbejdsnedlæggelse, når der ikke er overenskomstforhandlinger. Ikke desto mindre bevarer Charlotte engagementet og gnisten. Hun taler om, at det kunne være fedt, hvis en national arbejdsnedlæggelse for pædagoger og medhjælpere kom igennem. Helst på Folketingets åbningsdag. “Det er jo en festdag for dem, hvor dronningen kommer og alt sådan noget”, lyder det.

Fra 19. september vil pædagogerne og medhjælperne i Horsens endnu en gang strejke. Denne gang på ubestemt tid. Når du sidder med denne avis i hånden, vil der sandsynligvis være en eller anden form for afklaring. Sejr, fortsat kamp eller nederlag. Men ved redaktionens afslutning var det ikke muligt, at sige noget om dette.