defend leninKlik her for at se produktet på Foragetmarx.dk

En diktator, en tyran og en megaloman”. Den type beskrivelse kunne være taget ud af den typiske historietime på en dansk folkeskole, gymnasium eller universitet, når Lenin er på pensum. Gennem vores uddannelse og medierne bliver vi stopfodret med en fortælling om den russiske revolutionære, der ikke har hold i virkeligheden; den er designet til at afskrække unge fra nogensinde at stifte bekendtskab med hans virkelige liv og idéer.

Når man studerer den virkelige Lenin, er det ikke svært at se hvorfor. Lenins liv, virke, bøger og artikler tegner tilsammen et portræt af en mand, der utrætteligt dedikerede sig til kampen mod alle kapitalismens onder, og til at skabe et samfund uden undertrykkelse og udbytning. Ikke nok med det, så lykkedes det rent faktisk for Lenin og bolsjevikkerne, at smide kapitalistklassen, godsejerne og den gamle elite på porten under oktoberrevolutionen i 1917, og dermed påbegynde opbygningen af en demokratisk planøkonomi styret af arbejderklassen og bønderne selv.

I vores egen tid hvor kapitalismen slingrer mellem imperialistiske krige, økonomiske nedture og klimakollaps, lyder en verdensomspændende gentagelse af oktoberrevolutionen ikke bare som en ret så god idé, men som en nødvendighed hvis det store flertal af klodens befolkning ikke skal lide en katastrofal skæbne. Af den grund er det næsten blevet en fuldtidsbeskæftigelse for det nuværende samfunds forsvarere at tilsværte Lenins navn og med ham hele idéen om en socialistisk revolution.

Bogen In Defence of Lenin af de to walisiske marxister, Rob Sewell og Alan Woods, gør præcis, hvad der er brug for i dag. Ved at punktere de utallige myter, der gennem tiden er blevet skabt om Lenin – af både borgerskabet og stalinister – viser de, hvem han i virkeligheden var og hvad han rent faktisk stod for. Over to store men letlæselige bind emmer bogen af analytisk dybde og fokus. Den gør Lenin gribende og tilgængelig, især for nye og unge kommunister, der leder efter en metode og et redskab, der viser en vej ud af den moderne kapitalismes barbari.

Modsat biografier skrevet af borgerlige historikere, der blot behandler deres subjekt via en opremsning af deres livs væren og gøren fra A til Z, sætter Sewell og Woods Lenin i kontekst af hans historiske periode, den kommunistiske bevægelses historie, og uddrager vigtigst af alt, de politiske lektioner fra hans liv som vi må bygge en kommunistisk bevægelse på i dag.

Bogen bør derfor læses af enhver, der ønsker at forstå Lenin selv, den tid han levede i, og vigtigst af alt, de idéer han byggede et parti med. Det er nemlig med idéer, at vi må væbne os mod vores klassefjender; mod dem, der stadig fejrer Sovjetunionens sammenbrud og dem som skadefro erklærer kapitalismen for menneskehedens historiske endestation. Af god grund kigger de sig i disse år over skulderen af frygt, fordi de kan se den blindgyde, som kapitalismen befinder sig i. Deres frygt for at Lenins idéer kan gøre et stort comeback er velfunderet. Lad os studere Lenin, og vise dem, at de har endnu mere ret, end hvad deres nervøse anelser fortæller dem.

Køb bogen på Forlaget Marx for 350,- kroner. Her finder du også en række bøger af Lenin selv på både dansk og engelsk, såvel som vores teoretiske magasin In Defence of Marxism hvis fireogfyrrende udgave er spækket med artikler om forskellige aspekter af Lenins liv.

GÅ MED I RKP!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.